U Rumunjskoj i Republici Moldaviji  25. ožujka 2017. organiziran je Hod za život u ukupno 290 gradova i gradića, pod geslom „Pomozite majci i djetetu! Oni ovise o Vama”.

Hod za život održao se sedmu godinu u Rumunjskoj i treću u Moldaviji.

Pro-life pokreti ondje bilježe stalni rast. U 2014. hodovi su organizirani u 40 gradova u Rumunjskoj, 2015. u 75 gradova u Rumunjskoj, a dva u Moldaviji, 2016. u 130 gradova Rumunjske i Moldavije.

Hod za život u Bukureštu s oko 8 000 sudionika bio je emitiran uživo preko interneta (Prodocens Media).

Hod za život u ovim se zemljama tradicionalno održava oko blagdana Blagovijesti i na kraju Pro-life mjeseca, koji je uvijek ožujak.

Pro-life mjesec sastoji se od niza lokalnih događaja s ciljem obrazovanja, informiranja i podizanja svijesti o vrijednosti života od začeća i potrebi za pomoć trudnicama u krizi te pružanju stvarne alternative.

Cilj ovih događaja bio je pokrenuti nacionalnu raspravu o potrebi, mogućnosti i učinkovitosti podrške trudnicama u kriznim situacijama, pogotovo jer je Rumunjska među prvih pet zemalja u svijetu (uključujući i sve bivše komunističke zemlje) glede ukupnog broja abortusa ikada napravljenih u usporedbi sa stvarnim brojem stanovništva:

22 832 650 zakonski napravljenih kirurških abortusa – samo u rumunjskim državnim bolnicama – između 1958. i lipnja 2016., u usporedbi s populacijom od 19 760 000 stanovnika koji su registrirani 1. siječnja 2016. godine.

U prošlogodišnjoj kampanji za predsjednicu SAD-a, Hillary Clinton, navela je Rumunjsku kao primjer zemlje koja prisiljava žene da rode. S obziroma na to tko ju proziva, Rumunjska može biti sigurna da je na dobrom putu.

 

U organizaciji lokalnih hodova za život u svojim gradovima diljem Rumunjske i Moldavije, aktivno su sudjelovali pripadnici svih vjeroispovijesti.

Svih šest glavnih kršćanskih crkava, poduprlo je Hod: Rumunjska pravoslavna crkva, Rimokatolička Crkva, Rumunjska grkokatolička Crkva, Kršćanski baptistički obred, Kršćanska evanđeoska crkva u Rumunjskoj i Pentekostni kršćanski obred.

Basilica, medijska kuća Rumunjske pravoslavne crkve objavila je pro-life materijale na svim svojim kanalima – tisku, televiziji i internetu te je prenosila sve događaje tijekom Pro-life mjeseca 2017 u Bukureštu.

Ove godine, pro-life poruka u Rumunjskoj postala je još snažnija na internetu i društvenim medijskim mrežama preko pro-life znakova, pjesničkih radova i pjesama, a  internetom su se poruke masovno dijelile.

Također, ove godine događaj je dobio puno više pažnje skupina koji se bave prirodnim planiranjem obitelji i referendumskom inicijativom za ustavnu zaštitu života nerođenih.

Događaj je, dakako, izazvao i negativnu pozornost LGBT krugova koji su napadali pro-life stav tako što su ga izjednačili s pitanjem prirodnog planiranja obitelji, za što navode da krši prava seksualnih manjina,a fasade zgrada u ulicama rute hoda revno su išarali porukama mržnje i prijetnji.

 

„Rumunjska je prošla kroz Treći svjetski rat. To govorim jer statistika pokazuje da je u Rumunjskoj 1990. bilo milijun abortusa. Moramo staviti naš mač u koricu, a ne da ga izvadimo i borimo se protiv najnemoćnijih ljudskih bića, beba u majčinoj utrobi.“, rekao je mitropolit Selejan od Banata.

Rumunjski pro-life lideri zatražili su zakone koji su uključivi prema trudnicama, osnivanje kružnih centara za trudnice, pokretanje prihvatilišta za rođenu, a neželjenu djecu gdje će majke moći djecu ostaviti bez kaznene odgovornosti, omogućavanje majkama koje su spontano pobacile da kremiraju  djetetove ostatke, pružanje pomoći pri posvajanju i podrške u promicanju posvajanja, umjesto abortiranja.

Tijekom desetljeća ateističkog komunizma, abortus je postao uobičajena metoda kontrole rađanja u zemljama pod Sovjetskim savezom.

SSSR bio je prva nacija u svijetu koja je legalizirala abortus 1920. godine. Međutim, do sredine 1930-ih, populacije su tako pale da su vlasti počele ograničavati abortus.

Godine 1955. ukinuli su sva ograničenja, a onda kada je populacija opet pala na opasnu razinu, abortus je ponovno ilegaliziran.

U Moldaviji, gdje je samo tri i pol milijuna stanovnika, između 1960. i 2015. zabilježeno je 2 112 158 kirurških abortusa.

Procjenjuje se, međutim, da se prijavljena statistika odnosi samo na polovicu stvarnog broja abortusa. Također, zabilježeni su i kirurški abortusi u privatnim klinikama, kemijski propisani ali nedokumentirani abortusi, te abortusi rumunjskih žena napravljeni u inozemstvu.