Varšava – Novi pro-life zakon kojeg je 20. prosinca donijelo Vijeće ministara Poljske, stupio je na snagu 1. siječnja 2017. god. Zakon omogućuje financijsku potporu majkama koje prolaze trudnoću, čak i kada je riječ o djetetu kojem je otkrivena teška invalidnost ili neki sličan problem.

Prema trenutnom poljskom zakonu, abortus je dopušten samo kada je život majke ugrožen, u slučajevima silovanja ili incesta ili kada dijete ima ozbiljnih teškoća, poput Downova sindroma, Spina bifide itd.

Trudnim ženama u spomenutim slučajevima, poljska Vlada osigurala je jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 900 eura (oko 6 800 kuna). Osim toga, zakon majkama, u slučaju potrebe, osigurava sredstva za psihološko savjetovanje.

Većina zakonski dozvoljenih abortusa u Poljskoj čine se u slučajevima kada dijete ima teške oblike invalidnosti ili deformacija – što ovaj zakon pokušava spriječiti.

 

Prema službenim Vladinim podatcima, prošle je godine izvršeno 1 040 abortusa, dok u izvješću stoji da je bilo 150 000 nezakonitih i tajno izvršenih abortusa. Broj nezakonitih abortusa u Poljskoj potvrdila je Wanda Nowicka, predsjednica Federacije za žene i obiteljsko planiranje.

„Procjenjujemo da se godišnje izvodi 150 000 abortusa, a od toga broja 10-15% abortusa bude izvedeno u inozemstvu i ovaj broj zasigurno raste“.

Janusz Radzinski, njemački liječnik koji živi nedaleko od poljske granice, kazao je: „Nekoliko tisuća Poljakinja žele prekinuti trudnoću u Njemačkoj svake godine.“

Rasprava o abortusu u Poljskoj je potaknuta nakon neuspjelog abortusa djeteta koje je rođeno živo i ostalo vrištati u agoniji više od dvadeset minuta bez medicinske pomoći, dok nije umrlo.

Donošenje zakona u Poljskoj se dogodilo u pozadini masovnog protuvladinog prosvjeda  prije nekoliko tjedana.

Od 16. prosinca prosvjedi protiv navodnih Vladinih ograničenja prava na slobodu govora, održavani su izvan poljskog parlamenta. Vladajuća stranka Zakon i pravda (PiS), objavila je da od siječnja novinarima (onim ovlaštenim) ne će biti dopušteno ući u Sejm (parlament).

Prosvjedi su počeli nakon što je oporbeni saborski zastupnik, Michaela Sczzerba, isključen iz parlamentarne rasprave. To se dogodilo kada je na govornici govorio s istaknutim natpisom „Oslobodite medije u Sejmu“.

Kada je predsjedavajući Doma smijenio Szczerbu, većina oporbenih zastupnika blokirala je govornicu u namjeri da obustave taj postupak. Predsjedavajući je smjesta završio postupak i premjestio proces na manju lokaciju, bez prisutnosti medija.

Tamo su članovi Parlamenta glasovali o proračunu, bez medija i ostatka zastupnika. Kao rezultat prosvjeda, Parlament je odbacio planirana ograničenja o prisutnosti medija unutar Sejma.

Prema kritičarima, vladajuća je stranka, nakon pobjede na izborima 2015., zamijenila ustavne suce iz kvote političke stranke na odlasku, svojim sucima, čime je ograničila ustavna prava suda.

Kada je PiS, u travnju predstavio zakon prema kojemu bi abortus bio potpuno nedozvoljen, u Poljskoj su pro-abortusni lobiji pokrenuli masovne prosvjede. Nakon višestrukih listopadskih demonstracija, zakon je konačno izglasan, ali i oboren, zahvaljujući naporima pro-abortusnih aktivista. Podsjetimo, predloženi zakon poražen je tada u omjeru 352-58 u Donjem domu.