U britanskom parlamentu 13. ožujka 2017. raspravljat će se o prijedlogu zakona za dekriminalizaciju abortusa koji je predložila parlamentarna zastupnica Diana Johnson. Zakon bi omogućio abortus na zahtjev, iz bilo kojeg razloga i potencijalno sve do poroda.

Dekriminaliziranje abortusa značilo bi i uklanjanje svake aktivnosti vezane uz abortus iz Kaznenog zakona.

Trenutno je u V. Britaniji abortus nezakonit, osim u posebnim slučajevima prema zakonu o abortusu iz 1967. godine (dopušten iz „socio-ekonomskih razloga i malformacija djeteta”, do 24. tjedna starosti djeteta, op. p.).

Dva prijašnja zakona, iz 1861. i 1929. osigurali su zakonske kazne za osobe koje bi izazvale smrt djeteta, bilo inducirajući abortus ili, kako su opisali, „uništenjem djeteta“.

Zakon koji predlaže Johnson uklonio bi te mjere, što bi značilo da bi se abortus efektivno mogao provoditi pod bilo kojim uvjetima ili iz bilo kojeg razloga, uključujući i spolno-selektivni abortus, ali i potencijalno proširivanje na treće tromjesečje trudnoće kad se djeca već mogu roditi.

Točnije, ukidanjem mjera iz zakona iz 1861. abortus bi postao zakonski dozvoljen do 28. tjedna, a ukidanjem mjera iz 1929. postao bi dekriminaliziran sve do dana poroda.
Time bi se V. Britanija pridružila malom broju zemalja s takvim ekstremnim zakonima poput Kine, Vijetnama i Kanade.

Što se događa kad dopustite abortus iz bilo kojeg razloga, opisuje Canadian Medical Association Journal u članku, navodeći da je njihova zemlja postala „utočište za roditelje koji prekidaju život ženskih fetusa u korist sinova.“

Ovaj prijedlog dolazi unatoč neslaganju javnosti jer samo 2% žena podržava povećanje gornje granice za abortus, dok bi 59% žena u V. Britaniji željelo smanjenje te granice.

Ankete iz 2014. pokazuju da se 86% do 88% žena protivi legalnosti spolno-selektivnih abortusa.

Podržavatelji novog zakona, pružatelji abortusa British Pregnancy Advisory Service (BPAS), eksplicitno su se izjasnili da kampanju rade zato da bi uklonili sva ograničenja za abortus koja se odnose na razvoj ploda.

Na početku kampanje direktorica BPAS-a, Ann Furedi, istaknula je da želi biti „vrlo jasna i iskrena… ne bi smjelo biti gornjih ograničenja.“

Spomenimo i to da se radi o osobi koja se zalaže za postojanje i ozakonjenje abortusa i na temelju spola (ovdje).

Righttolife i mnoge druge pro-life organizacije već su obavijestile parlamentarne zastupnike da se 13. ožujka uključe u raspravu i budu protiv ovog ekstremnog zakonskog prijedloga.