Djeca u prvom tromjesečju nisu nakupine tkiva – ona su itekako živa

755

Trudnoća je čudesno razdoblje u kojem tijelo prolazi kroz mnoge promjene kako bi moglo othraniti novo, ljudsko biće u razvoju te se pripremilo za rođenje djeteta. Za vrijeme velikih osobnih promjena kroz koje majka prolazi, njezino se dijete razvija iznimnom brzinom, pogotovo tijekom prvog tromjesečja, prije nego što majka uopće sazna da je trudna.

Rani znakovi života u maternici

EHD piše da se u drugom danu trudnoće – samo 24-48 sati nakon oplodnje – „trudnoća može potvrditi prisutnošću hormona „ranog faktora trudnoće“ ili EPF-a u majčinoj krvi. Ova kemijska tvar pomaže zaustaviti majčin imunološki sustav u odbijanju usađivanja zametka te omogućuje nastavak trudnoće. Drugim riječima, puno prije nego što se dijete usadilo u unutrašnju stijenku majčine maternice (što se prema EHD-u događa u šestom danu trudnoće), ono već šalje znakove da je živo i da nije strano tijelo koje treba odbaciti. Hitna kontracepcija (pilula za dan poslije, op. prev.), koju proizvođači preporučuju uzeti do 5 dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa, može potencijalno uzrokovati smrt tog novog, živog ljudskog bića.

Kao što je dr. Donna Harrison, izvršna direktorica Američke asocijacije pro-life opstetričara i ginekologa (AAPLOG), rekla je za Live Action News: „U trenutku spajanja spermija i jajne stanice, ni spermij ni jajna stanica više ne postoje. Ono što postoji je nova osoba… Zametak se nastavlja razvijati i uz pravilnu podršku i ishranu nastavit će kroz cijeli raspon ljudskog postojanja od zametka, fetusa, novorođenčeta, djeteta, adolescenta do odrasle osobe.”

Vremenska lenta djetetova prenatalnog razvoja

Ovo je vremenska lenta rasta i razvoja nerođenog djeteta, prema EHD.org.

Datiranje se mjeri od oplodnje:

1. tjedan: Zametak se usađuje u stijenku maternice i počinje se stvarati posteljica.

2. tjedan: Na početku prvog tromjesečja, prvi vidljivi organ je djetetov mozak, sa svoja tri glavna dijela, a „vidljivi su i začetci srca.“

3. tjedan: Pojavljuje se krv i krvožilni sustav. Ovo je vrijeme kada majka može dobiti pozitivan rezultat na testu za trudnoću). Srce počinje kucati između 16. i 21. dana trudnoće.

4. i 5. tjedan: Oči, pluća i dvije moždane polutke pojavljuju se i počinju ubrzano rasti. Oblikuju se bubrezi.

6. i 7. tjedan: Počinje moždana aktivnost, ruke, stopala i noge pojavljuju se i počinju se kretati. Srce sada ima četiri šupljine, a dijete može okretati glavu i štucati. Djevojčicama se oblikuju jajnici, a dječacima testisi.

Dijete u 6. tjednu trudnoće

8. i 9. tjedan: Počinje fetalno razdoblje. Djevojčice sada u jajnicima imaju jajne stanice, a u ovoj fazi dijete može i sisati palac, micati jezikom, uzdisati, istezati se, pomicati glavu i otvarati usta. Prema EHD-u, „pojavljuje se desnorukost i ljevorukost“.

Dijete u 8. tjednu trudnoće – ovo je trenutno vremensko ograničenje za upotrebu abortivne pilule kako bi se okončao njegov život (SAD).

Prema stranici AbortionProcedures.com, upotrebu abortivne pilule „američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrava do deset tjedana od prvog dana zadnjeg menstrualnog ciklusa (LMP) trudnice. Dakle, u prvom tromjesečju, oko 8. tjedna nakon oplodnje. Bivši izvršitelj pobačaja, dr. Anthony Levatino, objasnio je ovaj postupak koji oduzima život djetetu koje, ako je žensko, već ima reproduktivne stanice za buduće naraštaje u svojim jajnicima:

10. – 12. tjedan: Još u prvom tromjesečju djetetov spol postaje vidljiv, njegov nos i usta „potpuno su oblikovani“, sposobno je činiti izraze lica i njegova crijeva „apsorbiraju vodu i glukozu.“

13. i 14. tjedan: Prema EHD.org-u, u ovom razdoblju, glavnina djetetova tijela je „osjetljivo na dodir“ i počinju mu rasti zubi.

Dijete u 12. tjednu trudnoće

15. – 20. tjedan: Tijekom ovog razdoblja, dijete u maternici ima potpuno oblikovano žuljevito tijelo (corpus callosum) – snop živčanih vlakana koja spajaju moždane polutke (op. prev.) – razvija znojne žlijezde, ima „hormonske stresne reakcije na invazivne postupke“, ima matične stanice u koštanoj srži i funkcionalne probavne enzime.

21. – 24. tjedan: Prisutan je refleks treptanja kojim dijete reagira na nagle, glasne zvukove.

Dijete u 24. tjednu trudnoće

25. i 30. tjedan: Dijete luči suze i njegove zjenice reagiraju na svjetlost. Često radi kontrakcije i relaksacije mišića svojstvene za disanje.

31. – 40. tjedan: EHD naglašava da „novorođenče preferira [majčin] glas više od svakog drugog“, kao i „ženske glasove više od muških glasova i uspavanki koje je čulo prije rođenja više od onih koje je čulo nakon rođenja“, što dokazuje „unutarmaternično (in utero) stvaranje sjećanja i sposobnost učenja.“ Dijete popije gotovo 470 ml plodne vode (amnionske tekućine) dnevno te će uskoro početi rođenje.

Dok majka naočigled prolazi kroz mnoge vidljive promjene tijekom trudnoće, ono što nije vidljivo golim okom je nevjerojatan razvoj djeteta u maternici – počevši od prvog tromjesečja i trenutka začeća.