Hod za život u Australiji održan uoči izglasavanja jednog od najliberalnijih zakona o abortusu na svijetu

337
Izvor: Facebook

Ovogodišnji australski Hod za život održan je u subotu, 11. veljače, u Brisbaneu. Na ulicama tog grada na istočnoj obali okupilo se više tisuća ljudi. Hod je ove godine bio obilježen pritiskom na zastupnike države Queensland da se suprotstave prijedlogu zakona kojim se želi u potpunosti dekriminalizirati abortus.

Unatoč velikoj vrućini, na Hodu se okupilo oko 6 500 sudionika te, s druge strane, dvadesetak tzv. pro-choice prosvjednika. Hod je, u odnosu na prošlogodišnji, održan mjesec dana ranije zbog skorašnje rasprave o predloženom zakonu koji organizatori Hoda nazivaju jednim od najekstremnijih abortusnih zakona na svijetu.

Također, više od 25 000 ljudi potpisalo je peticiju protiv zakonskog prijedloga neovisnog zastupnika Roba Pynea, kojim bi se abortus u potpunosti uklonio iz odredaba Kaznenog zakona.

On navodi i da je potrebna reforma zakona kako bi se razjasnilo zašto i do kojeg stadija razvoja djeteta je moguć ‘prekid trudnoće’ u Queenslandu. Također, predlaže i neka ograničenja prema razvoju te zaštićeno područje od barem 50 metara oko klinika za abortuse.

Međutim, iz Cherish Life Queensland, organizatora subotnjeg Hoda za život, tvrde da je to otvaranje vrata za abortuse u zadnjim stadijima razvoja te da se zbog toga abortus ne smije dekriminalizirati.  

To bi bilo zabrinjavajuće jer na kraju dana svi vjerujemo da život počinje u trenutku začeća“, izjavio je glasnogovornik Chris Da Silva.

Jedan od zakona koje je Pyne predložio pred parlamentom omogućuje da se žena u 24. tjednu može podvrći abortusu ako liječnik smatra da bi nastavak trudnoće mogao izazvati tjelesna ili mentalna oštećenja. Drugi liječnik bi se također morao složiti s time da je nastavak trudnoće izlaganje većem riziku. Međutim, Da Silva tvrdi da ono što najviše zabrinjava je to što kazna u slučaju da liječnik ne zatraži drugo mišljenje – ne postoji.
Također, uputio je i kritiku na račun tzv. ‘sigurnih zona’ koje bi mogle dovesti do apsurdnih situacija gdje bi trudničin roditelj ili partner mogao biti uhićen ako je nastoji odgovoriti od abortusa.

Iako se radi o prijedlogu zakona samo na razini savezne države Queensland, postoji velika vjerojatnost da bi se isti zakon u bliskoj budućnosti proglasio i na ostatak cijele Australije, a zasigurno bi predstavljao veliki poticaj i drugim promicateljima kulture smrti i industrije abortusa i drugdje u svijetu (u Australiji je trenutno na vlasti konzervativna Liberalna stranka).

Zbog toga je na Hod u Queensland došao i senator iz Zapadne Australije, točnije Pertha, Malcom Roberts. On je u svojem govoru na pozornici pred okupljenima optužio Vladu da prodaje suverenitet Australije, rekavši: „Postajemo plijen vanjskim silama, a to su Ujedinjeni Narodi. Ovo promicanje abortusa dio je njihove politike protiv života“, nadodavši da je dužnost vlade zaštititi život, vlasništvo i slobodu.

Cherish Life pozvao je građane Queenslanda da pošalju pisma zastupnicima prije njegova izglasavanja u ožujku.