Vatikanski predstavnik pri UN-u izjavio je u rujnu da svaki razvoj koji smjera biti održiv, mora biti utemeljen na „autentičnom i potpunom“ poštivanju života.

„Kao što je papa Franjo ovdje prošle godine izjavio, ‘Stupovi cjelovitog razvoja čovječanstva imaju zajednički temelj, a to je pravo na život’, u kojemu podrazumijeva da „prepoznajemo moralni zakon koji je zapisan u samu prirodu čovjeka, zakon koji uključuje prirodnu razliku između muškarca i žene (usp. enciklika „Laudato si“, 155), a također i poštivanje života u svim njegovim razdobljima i dimenzijama,“, izjavio je 22. rujna kardinal Pietro Parolin, tajnik Svete stolice, u svojem govoru na javnoj raspravi Glavne skupštine UN-a u New Yorku.

Kardinalove primjedbe došle su u isto vrijeme kada su pro-life lideri kritizirali odluku Vatikana da podrži kontroverzne UN-ove „Ciljeve održivog razvoja“ (SDG), u kojima se poziva na „univerzalan pristup službama koje brinu o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Navedenih sedamnaest ciljeva održivog razvoja postavilo je međunarodni program za iskorjenjivanje siromaštva, unaprjeđenje blagostanja i napretka ljudi diljem svijeta te zaštite okoliša za sljedećih petnaest godina. Unatoč uzvišenim ciljevima, postoji bojazan o skrivenim namjerama koju su iznijeli pro-life lideri, a koje smatraju usmjerenim protiv života i protiv obitelji. Osobito su upozorili, kada se u ciljevima Ujedinjenih naroda poziva na „univerzalan pristup službama koje brinu o spolnom i reproduktivnom zdravlju“, da se to zapravo odnosi na ono što je definirano na Konferenciji u Kairu 1994. godine, a to je da ženama treba osigurati „suvremena sredstva kontracepcije“ i „siguran abortus“, u zemljama u kojima je zakonit.

Odnos Svete Stolice prema „Ciljevima održivog razvoja“ mogao bi biti opisan kao zbunjujuć. Neki od predstavnika Svete stolice izrazili su svoje odobravanje ciljeva bez zadrške. Neki su odobrili ciljeve onako kako su izneseni , ali su izrazili zadršku oko značenja nekih problematičnih termina, a neki su izrazili kritike prema ciljevima jer promiču abortus. Papa Franjo osobno je za Globalne ciljeve održivog razvoja do 2030. izjavio da su „bitan znak nade“.

Kardinal Parolin zaključio je svoj govor u Glavnoj skupštini potvrđujući Papinu predanost oko „pravednijeg i humanijeg društva“ koje se temelji na poštivanju života.

„Bez autentičnog i potpunog poštivanja života, ne može postojati razvoj koji je uistinu čovječan, cjelovit i održiv“, rekao je.