Glasovi izbornog kolegija (elektori) SAD-a objavljeni su 19. prosinca, čime su Donald Trump i Mike Pence postali predsjednik i potpredsjednik SAD-a s ukupno 304-228 glasova. Svih šest glasača Republikanske stranke Republike Kansas glasovali su za Trumpa/Pencea. Rezultati su bili završeni 6. siječnja 2017., a inauguracija se održava dva tjedna nakon toga.

Prvi puta do sada, izbori 2016. bili su očiti referendum o abortusu. Političke stranke i njihovi predsjednički kandidati javno su istaknuli potpuno suprotna stajališta – što nije bilo uobičajeno u prošlim kampanjama u kojima je većina kandidata nastojala ublažiti svoja stajališta oko spornih pitanja.

Hillary Clinton je svoju kampanju 2016. temeljila na tzv. „abortusu na zahtjev“ koji bi trebao biti dostupan bilo kada do poroda i prema čemu bi se obavljao na trošak poreznih obveznika, čime bi se zanemario „Hyde Amandman“ (amandman kojim je zabranjeno financiranje abortusa državnim novcem, osim u slučajevima životne ugroze, silovanja i incesta, op. prev.).

K tome, unatoč javnoj ljutnji koju je izazvalo prodavanje dijelova tijela abortirane djece, Clinton je željela proširiti financiranje najvećeg davatelja usluge abortusa, Planned Parenthooda, novcem poreznih obveznika.

Pravi horor nacija je čula tijekom Trumpova govora za vrijeme nacionalne predsjedničke debate 20. listopada 2016:

„Ja mislim da je to grozno. Prema onome što Hillary govori, možete uzeti bebu i istrgnuti je iz majčine utrobe netom prije bebina rođenja. Vi možete reći da je to uredu i Hillary može reći da je to uredu, ali meni to nije uredu. Jer, na temelju toga što ona govori, možete istrgnuti bebu iz utrobe. U devetom mjesecu. Posljednjeg dana. To ne može biti prihvatljivo.“

Za prosinačko izdanje NRL News Today komentar je dao David O’Steen, izvršni direktor odbora organizacije National Right to Life (nacionalni pokret prava na život):

„Donald Trump je na pitanja National Right to Life-a dao stopostotne pro-life odgovore, sastao se s pro-life liderima organizacije National Right to Life te za voditeljicu i javno lice kampanje postavio Kellyanne Conway, snažnu zagovornicu za život. U isto vrijeme, Hillary Clinton je, kako se čini, bila prisutna na nebrojenim događajima koje je organizirao Planned ParenthoodI, čime je uvijek iznova iskazivala vjernost njihovu programu rada usmjerenom na abortus.

U njihovoj trećoj debati, izabrani predsjednik Trump iznio je vjerojatno najsnažnije pro-life izjave koje je neki  kandidat izrekao pred nacionalnim gledateljstvom te prozvao Hillary Clinton zbog njezina glasovanja u Senatu u korist abortiranja djelomično rođenog djeteta (partial–birth abortion).

Clinton se tome suprotstavljala braneći svoju potporu ozakonjenju takvog abortusa, uvjerena da joj je to jamstvo uspjeha. Koliko li je samo bila u krivu.

ANKETE: 13% PREDNOSTI OPCIJI „ZA ŽIVOT“

Državna glasačka anketa koju je na dan izbora, 8. studenoga, održala istraživačka kompanija Inc./Woman Trend, otkrila je da je u suštini polovica svih glasača (49%) izjavila da je stav o abortusu utjecao na to kako su glasovali: 31% izjavilo je da su glasovali za kandidate koji ne podržavaju abortus, dok je samo 18% izjavilo da su glasovali za kandidate koji su pokazivali naklonost abortusu – 13% prednosti za pro-life stranu.

Kada se sjetimo koliko su blizu bili rezultati glasovanja u Pennsylvaniji i drugim državama koje su odlučile o konačnom rezultatu izbora, jasno je da je stav o abortusu učinio jasnu razliku u izborima.

Anketni rezultati također su pokazali značajnu uključenost organizacije National Right to Life i njezinih političkih tijela, ogranka National Right to Life PAC koji se posebno bavi pitanjem abortiranja djelomično rođenog djeteta i inicijativa National Right to Life Victory Fund.

Ukupno 29% glasača moglo se prisjetiti da su čuli, vidjeli ili primili informacije od organizacije National Right for Life, a 17% glasača se sjetilo da su čuli, vidjeli ili primili informacije od neke od skupina koje se zalažu za pravo na život, kao što su ogranci organizacije National Right for Life Commitee.

National Right to Life i politička tijela te organizacije poslala su 3,3 milijuna primjeraka tiskovina, uputili pet milijuna poziva, poslali tri milijuna pisama elektroničke pošte, uspjevši doprijeti do 9,2 milijuna ljudi putem društvenih mreža, među kojima su mnogi bez sumnje dijelili i dalje objavljivali informacije National Right to Life-a.

Sve u svemu, ogranak National Right to Life PAC koji se bavi problematikom abortiranja djelomičnog rođenog djeteta, aktivno je bio uključen u 54 federalne kampanje, a u njih 48 (83%) je pobijedio.

Da, 8. studenoga 2016. dogodio se referendum o abortusu. Hillary Clinton je izgubila, a Donald Trump pobijedio – ali pobijedila su, također, i nerođena djeca.