Na konferenciji za medije koja se u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta udruga za društveno zagovaranje”, koji financijski podupire Grad Zagreb, održala u ponedjeljak  u Udruženju obrtnika grada Zagreba, predstavnici udruge „Hrvatska za Život” založili su se za snažnijeinformiranje o pobačaju putem brošura, reklamnih panoa i dr. u javnozdravstvenim ustanovama i ginekološkim ordinacijama te da Grad Zagreb u proračunu za 2018. godinu izdvoji sredstva za navedene prijedloge kako bi svaka žena mogla ostvariti svoje pravo na potpunu informaciju i stručnu pomoć.

Istaknuto je da pobačaj donosi negativne psihičke posljedice kod velikog broja žena koje su počinile ili imale pobačaj, namjerni ili spontani, što pokazuju  iskustva samih  žena i znanstvena istraživanja.

„Kroz naš rad u udruzi ‘Hrvatska za Život’ gotovo svakodnevno susrećemo žene koje su u nekom razdoblju svoga života napravile pobačaj. Od njih saznajemo da je pobačaj ostavio posljedice na njihovo psihičko i fizičko zdravlje. To potvrđuju i mnoga znanstvena istraživanja, provedena u različitim dijelovima svijeta kroz duži period. Istraživanja iznova pokazuju značajno povećanje vjerojatnosti psihičkih problema kod žena koje su imale pobačaj”, rekao je Zvonimir Kvesić iz udruge „Hrvatska za Život”.

Najčešći simptomi koji se pojavljuju nakon pobačaja uključuju: osjećaj krivnje koji prati tjeskoba i osjećaj odvojenosti od same sebe. Žene koje su učinile pobačaj znatno češće obolijevaju od depresije te za razliku od žena koje nisu imale pobačaj, znatno češće razmišljaju o samoubojstvu. Javlja se strah da više nikada neće moći biti trudne niti moći roditi. Prisutni su poremećaji u prehrani i češće uzimanje opijata kao način nošenja s bolnim sjećanjima na pobačaj.

Iz Udruge su naglasili da pobačaj pogađa i očeve, već rođenu djecu i ostale članove obitelji, stoga navedene posljedice pobačaja predstavljaju javnozdravstveni problem na koji nadležne institucije trebaju odgovoriti i informirati žene, jer one imaju pravo na cjelovitu i znanstvenu informaciju.

„Mnoge žene prije pobačaja nisu bile svjesne što će im pobačaj donijeti. Prema statistici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, broj pobačaja u Zagrebu u 2016. godini iznosio je 914. To su visoke brojke, no trebamo znati da iza tih brojki stoje konkretni ljudi, jedinstvene ljudske sudbine. Iznimno je važno pružiti ženama pristup svim dostupnim podacima i činjenicama prije nego učine pobačaj. Važno je i da žene koje su ga već učinile ili doživjele imaju dostupne informacije o stručnoj pomoći nakon pobačaja. Pravo na pristup informaciji je temeljno ljudsko pravo, sadržano u Ustavu, Konvenciji o ljudskim pravima i biomedicini iz 1997. g. i našem Zakonu o zaštiti prava pacijenata“ naglasio je Filip Đekić voditelj projekta udruge.