Novi zakon kojim bi se u Velikoj Britaniji dokinula postojeća zakonska ograničenja na abortus i nakon 24. tjedna, razmatrat će se i u drugom čitanju, odlučeno je nakon rasprave u Donjem domu britanskog parlamenta.

Predloženi zakon laburističke zastupnice Diane Johnson, dekriminalizirao bi postojeća ograničenja za abortus na zahtjev, omogućio da se provede za bilo koji razlog i do 28. tjedna trudnoće. Zakon je podržan od organizacije British Pregnancy Advisory Service (BPAS) koja radi abortuse u V. Britaniji.

Unatoč opoziciji mnogih organizacija i zastupnika, Donji dom parlamenta je uz 174 glasova za i 142 protiv odlučio da će biti prvog čitanjs zakondkog prijedloga, što se i dogodilo 24. ožujka.

Prijedlog je prošao i prvo čitanje, a drugo čitanje je na redu 12. svibnja ove godine.

Izvor: services.parliament.uk

Maria Caulfield, zastupnica Konzervativne stranke, u raspravi je oštro istupila protiv tog zakona.

„Ovaj zakon je odgovor na nepostojeću prijetnju; povećao bi opasnosti koje se javljaju sve većom dostupnošću abortivnih pilula. Uklonio bi i neke od zaštita i ograničenja u postojećem zakonu o abortusu – potaknuo neetičnu i nesigurnu praksu koja već postoji u mnogim klinikama za abortuse u VB, ostavljajući žene manje sigurnima i manje informiranima. Uklanjanje kažnjavanja za zločin ohrabrio bi mnoge muškarce da prisile žene na abortus koji one ne bi željele.“

Zastupnica Caufield je također napomenula da je dozvola dva liječnika osiguranje da će žena dobiti prigodu da priča s nekim tko joj može pomoći. „Zakon je predložen u vrijeme kad je abortivna industrija u VB do koljena u optužbama za nesigurnu i neetičnu praksu“.

Osvrćući se na ishod glasovanja, laburistički zastupnik Robert Flello rekao je:

„Šokantno je da su zastupnici glasovali ovako u korist takvog ekstremnog prijedloga, poduprti sramotnom abortusnom industrijom koja bi se financijski okoristila većom dostupnošću njihovoj djelatnosti.“