Biskup Huzjak u Božićnoj poruci: Relativiziranje početka ljudskog života je apsurd i negacija čovjeka kao razumnog bića

588
Izvor: Krizevci.info

Bjelovarsko-križevački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak, uputio je svoju poruku vjernicima povodom Božića, tematizirajući ljudski života i pravo na život, tj. rođenje, kao prigodnu blagdansku temu.

Između ostalog, naveo je:

„Znak spasiteljske Božje ljubavi, dijete začeto u utrobi majke, rođeno i povijeno u kolijevci, danas je izloženo tolikim opasnostima i pogiblima.
Koliko je u današnjem svijetu, pa i u našem hrvatskom društvu, onih koji u tom znaku ne prepoznaju Boga, već stvar s kojom se mogu poigravati, bojno polje na kojemu se biju bitke za tzv. ljudska prava sve do prava na negiranje i uništenje ljudskoga života.
Donose se zakoni koji odgovaraju trendovima i zahtjevima moćnih pojedinaca ili grupa. Otvaraju se rasprave i postavljaju pitanja o tome kada nastaje život i od kojeg je trenutka začeto dijete u utrobi majke osoba.
Traže se i daju odgovori koji opravdavaju nesmetano i nekažnjivo manipuliranje ljudskim zametkom.
Nije li to apsurd i negacija čovjeka kao razumnoga bića?
Ne vodi li to u propast onih kultura i civilizacija koje tako postupaju s ljudskim životom?
Crkva nam u svom hodu s čovjekom, već treće tisućljeće, daje vrlo jasne odgovore: od trenutka začeća čovjek ima svoju osobnost i sva prava koja su s time povezana.
Katekizam Katoličke Crkve, u broju 1703, jasno uči: „Obdarena duhovnom i besmrtnom dušom, ljudska je osoba na zemlji jedino stvorenje što ga je Bog htio radi njega samoga.
Od svoga začeća ona je upućena prema vječnom blaženstvu.”