Prigodom župnog proštenja, o blagdanu Rođenja Blažene Djevice Marije 8. rujna, pored pavlinskog samostana u Sveticama kod Ozlja, bit će blagoslovljena i svečano otvorena za molitelje „Nazaretska kućica Male Marije“.

Riječ je o projektu koji je još jednom ujedinio dvije udruge „za život“ – „Betlehem“ i „Hrvatsku za život“, kojima je objema duhovnik p. Marko K. Glogović, prior i župnik u Sveticama. Prije točno godinu dana pater Marko je dobio ideju za preuređenje zapuštene štalice pored crkve, koja se nekoć davno koristila za čuvanje krava, ali je već sedamdeset godina bila prazna.

Ova građevina, u vrlo lošem stanju, trpjela je kiše, snijeg, divlje životinje i propadanje, a u njoj i oko nje raslo je bilje, te je sve izgledalo neupotrebljivo. Međutim, kako pater svjedoči, Gospodin mu je poslao jednu “viziju”, a odmah nakon toga i jednu obitelj iz Zagreba, koja se velikodušno ponudila da se uhvati u koštac s obnovom ove ruine.

Tijekom šest mjeseci na (pre)uređenju štale radilo je tridesetak različitih majstora, srušeni su neki zidovi, zatvorene rupe i procijepi, stavljen novi krov, prozori i vrata, uređen je interijer u starinskom stilu koji sada “ostavlja bez daha”. Uz to, pred štalicom se nalazi lijepi trg okružen zidom uz vrelo svetog Mihaela, a do štalice vodi uređen put uz koji je podignuta pećina svete Ane i prekrasan botanički vrt. Također, ovdje se nalazi i sjenica za tihu molitvu, čitanje, razmišljanje.

Pater Marko nam objašnjava: „Već dvadeset godina intenzivno molim i susrećem se sa supružnicima željnim potomstva. Upoznao sam njihov križ, bol, samoću, sva ona žalosna pitanja i nesporazume pa i lutanja i padove, krize koje prolazi – kako kaže statistika – svaki četvrti brak u Hrvatskoj. Jasno vidim da je to moja misija, poziv unutar poziva, koji se naravno veže uz cjelokupnu problematiku ‘za život’: abortusi, eutanazija, oplodnje, post-pobačajne rane, gubitak djeteta u spontanom pobačaju, samohrani roditelji, obitelji s više djece, predbračna čistoća, problem rastave brakova. Kao svećenik ne mogu ne raditi ništa u tom pogledu, apsolutno moram učiniti sve što mogu, Božjom milošću, da se On proslavi kroz molitvu i djela ljubavi prema čovjeku u trpljenju. Ova ‘Nazaretska kućica’ jedan je od takvih konkretnih projekata, koji žele biti putokaz i utjeha i dom onih koji traže pomoć, po vjeri u Božju svemoć i milosrđe.“

Naravno, ništa se ne događa automatizmom – Mala Gospa poziva na molitvu i pouzdanje, na vjernost Božjim zapovijedima, na zadovoljštinu za grijehe i posvećenost dobru.

U ovim „Jaslicama Male Marije“ svi – dakle ne samo supružnici željni djece – moći će doći svaki dan u tjednu, moliti, posvetiti sebe, svoju djecu i unuke Gospi, primiti svećenički blagoslov, ostati u ljepoti Božjeg stvorenja – prirode, na 520 m/ndm visine, u sjeni crkve koju su još pradavne 1520. podigli Krsto i Amalija Frankopan, u zahvalu za svoj čudesni bijeg iz venecijanskog zatvora. Tada su tu prvu crkvu posvetili Gospi od čudesa, i ta „čudesnost“ njezine majčinske brige traje sve do danas!

Ovdje se svaka dva mjeseca održavaju „Vikendi Srca Marijina“ za bračne parove koji priželjkuju začeće i rođenje svoje dječice. Ovo će posebno mjesto sada biti njihovo, jedno malo „svetište života“ gdje će moći doći i u suzama i s velikim osmijehom, u zahvalnosti.

Kipić „bebe Marije“ nabavljen je u Poljskoj i originalan je, unikat. Za kućicu su nabavljene i relikvije sv. Rite, kao i nekih drugih svetaca koji su osobito poznati po zagovoru brakova i obitelji.

Na kraju, pitali smo p. Marka zašto baš Mala Gospa?

„Župa je posvećena Rođenju BDM. Pavlini su po karizmi “pro-life” red. Prije malog Isusa, utjelovljenog Boga, bila je mala Marija, od utrobe pripravljana da svojom prečistom utrobom zaogrne Božjeg Sina. I Ona je bila, prema predaji, izmoljeno dijete, darovano čudom svetoj Ani i Joakimu. U Maloj Mariji, nazaretskoj Svetoj Djevojčici, promatramo i divimo se Božjoj nježnosti i blagosti prema čovjeku. Ona nas podsjeća na svetost nevinosti, na veličinu malenosti, na uzdignuće poniznih, na bogatstvo ubogih. Ona je tako neopisivo lijepa i tako puna milosti i blagoslova, da jednostavno imamo žarku želju da ju zagrlimo i ljubimo, da od nje i po njoj primimo ovo njezino blaženstvo, mir, radost. U njoj vidimo svu našu dječicu, i nerođenu i rođenu i onu koja će se tek začeti! Mala Marija je simbol, znak Božjeg čudesnog stvaralaštva i slika njegovog htjenja da čovjek ima srce za malene.

Mala Gospa, Mala Marija nas podučava malenosti, prisjeća nas na ono Isusovo ‘pustite malene k meni’, kao i ‘ako ne budete kao djeca, ne ćete ući u kraljevstvo nebesko’. Putem do štalice postavljene su postaje tzv. „Marijina puta“ – pobožnosti u kojoj se razmatraju događaji od Marijina bezgrješna začeća do njezina djetinjstva, odrastanja. Tako, ako ovo dobro razmatramo, možemo i živjeti tom malenošću, daleko od oholosti i lažnih veličina koje nudi duh svijeta.

Nadam se da će se to osjetiti i primiti, pa kasnije i dijeliti, u i iz ovog mjesta susreta i molitve za djecu!“

Blagoslov i otvorenje Nazaretske kućice održat će se 8. rujna nakon procesije s Gospinim kipom i svete mise u 11 sati koju će predvoditi mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

U svetički samostan dobrodošle su sve zajednice, bilo kojeg izraza katoličke duhovnosti, da se ondje ponekad okupe u slavlju života i Životvorca.