Američki biskup Thomas Daly izjavio je 1. veljače, da političari koji javno podupiru pobačaj ne bi trebali primati Svetu pričest unutar jurisdikcije njegove biskupije Spokane u američkoj saveznoj državi Washington.

„Političari koji žive u katoličkoj biskupiji Spokane, a koji uporno ustraju u javnoj potpori pobačaju, ne bi trebali primiti Pričest bez da se najprije pomire s Kristom i Crkvom”, napisao je biskup Thomas Daly u pismu poslanom 1. veljače svojoj biskupiji, tj. svećenstvu i vjernicima.

„Napori da se proširi pristup abortusu, dopuštajući ubojstvo djece do trenutka rođenja je zlo. Djeca su dar od Boga, bez obzira na okolnosti njihova začeća. Oni ne samo da imaju pravo na život, već i mi kao društvo imamo moralnu obvezu da ih zaštitimo od zla.

Čvrsta je predanost Crkve životu svakog čovjeka od njegova začeća do prirodne smrti. Bog je sam tvorac života i time da svjetovna vlast odobrava namjerno ubojstvo djece u potpunosti je neprihvatljivo. Da isto odobrava katolički politički lider je skandalozno“, napisao je biskup Daly.

Pismo biskupa reakcija je na činjenicu da su u nekoliko saveznih američkih država nedavno predloženi novi zakoni o abortusu, a i zbog poziva katolika i nekih biskupa za uvođenje kanonskih sankcija guverneru New Yorka Andrewu Cuomu, koji je 22. siječnja 2019. potpisao zakon koji je značajno proširio pravnu zaštitu abortusa u toj državi.

Biskup Daly u pismu ga je otvoreno prozvao:

„Pobornik ovog zakonodavstva o abortusu je Andrew Cuomo, katolik i guverner New Yorka. Guverner Cuomo često navodi svoju katoličku vjeru u potpori zakonima kojima je naklonjen. Njegovo javno svjedočenje katoličkog političara, zajedno s njegovom čvrstom podrškom abortusu, nespojivo je, rekao je biskup.“

Dalyjevo pismo navodi kanon 915. Zakonika kanonskoga prava: „Neka se primanje svete Pričesti ne dopušta izopćenima ni udarenima zabranom bogosluženja pošto im je izrečena ili proglašena kazna, a ni drugima koji tvrdokorno ustraju u očito teškom grijehu”.

Što se tiče samog izopćenja biskup Daly nije spomenuo tu vrstu kazne, ali je to učinio jedan drugi američki biskup, pomoćni biskup biskupije Phoenix, Eduardo Nevares, koji je otvoreno pozvao na Cuomovo izopćenje. Dana 31. siječnja,  objavio je sljedeći tweet:

„Prisiljen sam podići glas poziva da kardinal Dolan [njujorški nadbiskup, op. p.] i svi katolički biskupi ekskomuniciraju ‘katoličke’ guvernere i sve ostale ‘katoličke’ političare koji promiču najogavniju i najodvratniju, demonsku praksu ubojstava novorođenčadi“.

Glasnogovornik biskupije Spokane izjavio je za CNA da Dalyjevo pismo „ne komentira izravno niti jednog političara u njegovoj biskupiji, ali jasno daje do znanja da je važno shvatiti da su katolička vjera i javno zagovaranje abortusa nespojivi. Načelo je da se, ako se javno nastavi podupirati pristup abortusu, treba suzdržati od primanja sv. Pričesti. U slučaju političara koji je zabrinut da bi njegov glasački dosje o abortusu ili o nekom drugom razilaženju oko bitnih učenja Crkve mogao spriječiti primanje Pričesti, ta osoba treba bi razgovarati sa svojim župnikom radi uputa.

Biskup Daly zaključio je svoje pismo ohrabrivanjem katolika „da se obrate Gospodinu u molitvi za naše političke vođe, povjeravajući ih posebno zagovoru sv. Tome Morea, državnog službenika koji je radije umro od ruku svjetovne vlasti, nego napustio Krista i Crkvu“.

I u Hrvatskoj su se vodeći političari, koji se izjašnjavaju katolicima i uvelike pozivaju na demokršćanstvo (što su posebno često činili u kampanji prije nego su došli na današnje pozicije), jasno izjasnili da su protiv zaštite nerođene djece i da bi trenutni „zakon o pobačaju“ trebao i dalje ostati na snazi, unatoč tome što su otvoreno priznali znanstvenu činjenicu da ljudski život počinje od začeća.

Nova ‘za život’ kampanja u Hrvatskoj ponovno se zahuktava, a kako će se hrvatski biskupi odnositi prema štetnoj praksi pričešćivanja vjernika koji za to imaju očitu sakramentalnu prepreku i koji su se, svojom riječju i djelom, izopćili iz Crkve, preostaje nam vidjeti.