Demokršćanski premijer o abortusu ili može li licemjernije?

1224

Predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković, gostovao je 18. prosinca 2016. u emisiji Nedjeljom u dva voditelja Aleksandra Stankovića.

Posljednje, ali ne i manje važno pitanje koje mu je postavljeno bilo je o pravu na život, tj. abortiranje djece koja još nisu rođena.

Donosimo transkript tog dijela emisije (od 58:50 min):

Voditelj: „Posljednje pitanje tiče se aktivnosti pro-life udruga. Dakle, abortus. Sve je aktualnije pitanje da će abortus biti stavljen na dnevni red. Koje je Vaše stajalište? Po Vama, započinje li život začećem i kako ćete reagirati na te incijative?“

Andrej Plenković: „I moj stav i stav HDZ-a je da život počinje začećem. Međutim, pozitivni zakonodavni okvir kakvog imamo danas je tu, i HDZ se zalaže za to da on ostaje. Želimo učiniti sve da je što manje pobačaja, da se onima koji o tom razmišljanju daje maksimalna pomoć da ih se odgovori, da to bude jedan fenomen koji će imati što manje efekta.“

Voditelj: „Je li rješenje zabrana pobačaja?“

Andrej Plenković: „Rekao sam koji je stav HDZ-a. Mi smo protiv zabrane.“

Ovakvim je izjavama premijer potvrdio da je suglasan i priznaje znanstvenu činjenicu da ljudski život započinje začećem, što je potpuno suprotan stav o početku ljudskog života kakvog gaje lijevo-liberalne društvene skupine i pojedinci (oba su stava legitimna, iako je jedan od njih posve lažan).

No, posebno je problematično što unatoč ispravnom poimanju početka ljudskog života, ovaj demokršćanski premijer istovremeno ima posve iskrivljeno poimanje vrijednosti ljudskog života.

Plenković, koji se na vrijednosti demokršćanstva i univerzalnih ljudskih vrijednosti posebno intenzivno pozivao nakon ustoličenja na funkciju predsjednika stranke, nije rekao čak ni to da, iako je protiv zabrana, smatra da se treba donijeti novi, suvremeni, zakon koji će bolje regulirati to pitanje.

Ne. on je zapravo poručio da je taj nerođeni ljudski život posve u redu prekinuti, abortirati dijete… Zapravo, ne radi li se ovdje o nevoljkom spominjanju one strašne „U“ riječi?

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se premijer postaviti prema odluci Ustavnog suda koji bi   postojeći zakon iz 1978. vrlo lako mogao proglasiti neustavnim.

Postavlja se i pitanje zašto bi abortusa, kako reče premijer, trebalo biti što manje i zašto bi ljude koji o tome razmišljaju, trebalo odgovoriti od toga?

I još jedna stvar: ovo nije stav cijele stranke i svih (vodećih) članova HDZ-a jer je poznato da u toj stranci ima mnogo pojedinca (i to istaknutih) koji nemaju ovako licemjerne i proturječne stavove o ljudskog životu i njegovu (ne)poštivanju.

Naime, licemjerniji i proturječniji stav o ovoj temi od ovog koji je izrekao premijer, ne postoji.

Snimka emisija dostupna je na: poveznici