U utorak, 20. prosinca, inicijativa ProLife.hr predala je drugi dio dopune ustavne tužbe. U ime podnositelja Hrvatskog pokreta za život i obitelj Ustavnom sudu, čin predaje izvršio je opunomoćeni odvjetnik HPŽO-a, mr. sc. Mario Vojvodić iz Ogulina.

Navedeni dio dopune odnosi se na već predani podnesak dopune od 12. prosinca 2016.

Drugi dio dopune sadrži prijevode stručnih mišljenja inozemnih pravnih stručnjaka:

u ime Christian Legal Centre iz Velike Britanije – Roger Kiska i Paul Diamond;

u ime Instituta za pravnu kulturu Ordo Iuris iz Poljske – dr. sc. Aleksander Stepkowski (Pravni fakulteti u Varšavi), doc. dr. sc. Tymoteusz Zych Pravni fakultet „Kardinal Stefan Wyszynski“ (Sveučilište Varšava) te doc. dr. sc. Joanna Banasiuk s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Bialystoku.

U oba stručna mišljenja analiziralo se pitanje početka ljudskog života te njegova zaštita sa stajališta međunarodnog prava i konvencija koje reguliraju to pitanje te se raščlanjuju pojedini slučajevi koji su vođeni pred ustavnim sudovima u Europi u pogledu zaštite života (Njemačkoj, Mađarskoj i Poljskoj).

Jedno cijelo poglavlje stručnih mišljenja posvećeno je i medicinskom aspektu utjecaja abortusa na zdravlje žena.

Inicijativa ProLife.hr današnju predaju drugog dijela dopune ustavne tužbe posebno posvećuje Pravobraniteljici za (isključivo rođenu) djecu, Ivani Milas Klarić, koja se jučer neprimjerenim riječima osvrnula na kampanju inicijative. Ono što je zapravo preplašilo djecu, posebice nerođenu, jest njezina bezosjećajna reakcija i poruke koje je poslala – umjesto da dotična štiti i zalaže se za prava sve djece te maloljetnika, ona ih je podsjetila da smiju slobodno vršiti abortuse.