Danas započela korizmena kampanja Inicijative „40 dana za život“

232

„Vjerovali ili ne, prošlo je već šest godina od prve korizmene kampanje inicijative „40 dana za život – Hrvatska‟. Korizmena kampanja koja nas čeka već je 13. kampanja u nizu”, rekao je predsjednik Inicijative u Hrvatskoj Ante Čaljkušić. „U korizmi 2014. godine započeli smo tako miroljubivo bdjeti ispred samo jedne bolnice u samo jednome gradu, a ove ćemo korizme bdjeti na 37 mjesta bdjenja u čak 35 hrvatskih gradova!”

Korizmena kampanja započinje 26. veljače, na Čistu srijedu, a završava 5. travnja, na Cvjetnicu. Održat će se pod geslom: „Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar?“ (Jš 1, 8 – 9). Ove korizme organizatori pozivaju sve da budu hrabri za: nerođenu djecu, majke i očeve, medicinsko osoblje, sve ranjene pobačajem.

„Kao i svake kampanje i ove smo odabrali temu te ćemo staviti poseban naglasak na novi program udruge ‘Hrvatska za Život’, a to je Iscjeljenje očeva srca”, rekla je izvršna direktorica Inicijative gospođa Petra Milković. „Održat ćemo niz tribina, čuti svjedočanstva muškaraca koji nose ranu namjernog ili spontanog pobačaja ili smrti djeteta tijekom trudnoće ili neposredno nakon poroda. Želimo naglasiti da i muškarci nose ranu pobačaja, da i oni žale za svojim izgubljenim očinstvom. Zato smo ovu kampanju za zaštitnika izabrali sv. Josipa kako bismo ga posebno molili da zaštiti muškarce, očeve, djedove, da ih ohrabri, podigne za borbu za nerođene i bude im uzor, znajući iz iskustva da se mnogi pobačaji ne bi izvršili da su muškarci stali uz majku svog djeteta, bili joj podrška i obranili svoje dijete od smrti pobačajem.”

Početak kampanje bit će obilježen križnim putovima za nerođene koji će se održati u svim gradovima sudionicima. Posebnost ove kampanje bit će i Straža sv. Josipa, koja se do sada neformalno održavala u nekim gradovima, a sada će biti organizirana svake srijede po jedan sat. U tom satu, koji će gradovi sudionici kampanje sami odabrati, organizatori posebno pozivaju muškarce na stražu za nerođene i za njihove majke.

„Ovo će do sada biti najveća i cjelovita kampanja jer ćemo po prvi puta ići pred sve bolnice i klinike u kojima se službeno izvršavaju namjerni pobačaji.”, rekao nam je Čaljkušić. „To znači da ćemo osim na službenim mjestima bdjenja, barem jednom otići i neslužbeno pred druge bolnice i klinike gdje do sada nismo imali organizirano miroljubivo bdjenje.”

Do sada je od smrti pobačajem zbog djelovanja Inicijative u Hrvatskoj spašeno 69 dječjih života, a u njoj je sudjelovalo preko 10 000 ljudi pred bolnicama.

Broj sudionika je puno veći kada se ubroje i sve tribine i predavanja, kojih godišnje bude barem 100, predstavljanja Inicijative u župama diljem Hrvatske, zatim podržavatelji preko društvenih mreža, i ostala događanja Inicijative i Udruge.

Sve dodatne informacije o kampanji mogu se pratiti na web stranici 40danazazivot.com i facebook stranici: https://www.facebook.com/40.dana.za.zivot.Hrvatska/