Na vijest o odluci Upravnog suda u Zagrebu o zahtjevu istospolnog para iz Zagreba za udomljavanje djeteta, reagirala je novosnovana Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris.

Informacije o odluci Upravnog suda u Zagrebu, kojom je poništeno Rješenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Centra za socijalnu skrb o odbijanju davanja odobrenja istospolnom paru na udomljavanje djece, u javnost su upućene na izrazito nestručan i problematičan način.

S jedne strane neskriveno se likuje donošenjem predmetne odluke, a s druge strane istovremeno prejudicira odluka koja tek treba biti donesena u ponovljenom postupku pred Centrom za socijalnu skrb. Napominjemo da se ne radi o presedanu u hrvatskom pravosuđu, tim više što odluka Upravnog suda još nije uručena strankama i ne postoji uvid u službeno obrazloženje odluke.

Potpuno je manipulativno donositi ikakve zaključke posebice jer su informacije za sada došle samo od jedne strane u postupku – odvjetnice istospolnog para. Također, pogrješno je i zlonamjerno istospolni par nazivati istospolnim bračnim parom jer je to suprotno i Ustavu RH i svim važećim zakonima kojima se propisuje da brak mogu zasnovati jedino muškarac i žena.

Netočno je da je i odluka Upravnog suda donesena na temelju recentne prakse Europskog suda za ljudska prava, jer isti nikada nije odlučivao o slučaju kakav je ovaj istospolnog zagrebačkog para. Vjerujemo da će nadležno ministarstvo kojem je predmet vraćen, i dalje postupati u skladu s hrvatskim zakonima i Ustavom te se ispravno pozivati na odluke međunarodnih pravnih institucija, i, u konačnici, odbaciti navedeni zahtjev.