U subotu, 8. rujna 2018., na blagdan Male Gospe, održana je prva Utrka za Život. Događaj je organizirala Udruga „Hrvatska za Život“, a u utrci je sudjelovalo 108 sudionika!

Sudjelovali su naraštaji svih uzrasta; najstariji sudionik imao je 84 godine, a najmlađi svega nekoliko mjeseci. Naime, trčale su i neke trudnice sa svojom djecom koju nose pod svojim srcem.

Voditeljica programa bila radijska i tv-voditeljica Diana Tikvić. Uoči početka, okupljenima su se riječima podrške i poticaja kratko obratili glavni organizator Utrke, Damir Luka Saftić, predsjednik Udruge „Hrvatska za Život“ Ante Čaljkušić i predsjednica Udruge „Djetešce na sunašce“ Bosiljka Bačura.

Utrka je bila humanitarnog karaktera, a sve prikupljene donacije iskoristit će se za pomoć majkama i djeci te trudnicama za koje brine Udruga „Hrvatska za Život“.

Trasu od 6380 metara prvi je pretrčao Tomislav Bradarić u izvrsnom vremenu 24 minute i 57 sekundi, dok je drugoplasirani, Lovro Šišeta (25:00), bio tek tri sekunde sporiji. Treći je na cilj došao Tomislav Smrtić (25:54).

Po dolasku na cilj uručena su im priznanja s citatom iz Svetog pisma: „Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao.“ (2 Tim 4, 7).

Posebno priznanje za sudjelovanje dobila je prva žena koja je utrčala u cilj, Barbara Šabanagić.

Prema riječima organizatora, koji dva puta godišnje u Hrvatskoj provodi i Inicijativu 40 dana za život, ova utrka bila je zagrijavanje za nadolazeću kampanju u kojoj će se bez prestanka tijekom 40 dana, u 29 gradova, na 31 mjestu, trčati i bdjeti za Život.