Ovogodišnji TradFest ponovno će okupiti domaće i međunarodne ugledne goste i predavače.

Ovaj festival tradicije i konzervativnih ideja kako je organizator, Zaklada Vigilare, nazvala ovaj središnji je konzervativni događaj godine u Hrvatskoj koji se već treću godinu zaredom održava u azgrebačkom hotelu Dubrovnik.

www.tradfest.org

Prve večeri festivala – otvorenju – održat će se okrugli stol s jednim od najpoznatijih hrvatskih društvenih komentatora (Ivica Šola, Nino Raspudić i Boris Havel) na temu „Politička korektnost u Hrvatskoj danas. Gdje je sloboda izražavanja?“

Cijeli program odlikuje se zanimljivim i aktualnim temama poput seksualne revolucije u Njemačkoj, odbacivanju Istanbulske konvencije u Bugarskoj, kulturi života u Australiji i kulturnim borbama u Mađarskoj, utjecaju homoseksualnosti na djecu i društvo, krizi u Crkvi, a predstavit će se i Konvencija o pravima obitelji… Ovogodišnja nagrada „Svjedok godine“ bit će uručena poznatom studentskom kapelanu i velikom borcu za prava nerođenih salezijancu don Damiru Stojiću.

Upravo tema „za život“ ističe se kao jedna od trenutno najaktualnijih tema u Hrvatskoj. Podsjetimo, Ustavni sud Republike Hrvatske u ožujku 2016. godine donio je odluku kojom je sadašnji i još uvijek važeći tzv. zakon o pobačaju proglasio formalno neustavnim, davši nalog zakonodavcu da u roku dvije godine donesen novi, suvremeni, zakon o regulaciji prava na život, odnosno pobačaja. Premda su lijevi mediji slavodobitno prenijeli riječi predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića koji je izjavio da se „pobačaj ne može zabraniti“, odnosno da se nerođeni život ne može u potpunosti zaštiti, ali su istovremeno prešutili nastavak te iste izjave u kojoj je naglasio da je to samo njegovo privatno mišljenje, još uvijek se ne zna ni približno kako bi novi zakon mogao izgledati i koje će novine donijeti. Iskazani rok koji Hrvatski sabor po tom pitanju ima, sve je manji, a Ministarstvo zdravstva u čijoj je domeni ta problematika, po tom je pitanju još uvijek pasivno.

Kako bilo, svaki je ljudski život jednako vrijedan, bio on tek začet ili već rođen. O svemu tome na TradFestu će govoriti dvojica govornika iznimnih biografija.

Paul Hanrahan dolazi iz Australije i veteran je  borbe za život u toj zemlji. Na TradFestu će govoriti o stanju kulture života u Australiji, ali i o tome što se događa u svakom društvu koje zanemaruje osnovne moralne principe poput očuvanja ljudskog života i prepusti se dekadenciji i modernom barbarstvu kao što je ubijanje nerođenih. Hanrahan je više od 20 godina koordinator organizacije „Pomoćnici dragocjene Božje dojenčadi“ (Helpers of God’s Precious Infants) u Sydneyju. Diljem zemlje osnovao je mnogo molitvenih skupina za miroljubiva bdijenja pred klinikama za pobačaje. Na bdjenjima neumorno prenosi poruku o dostojanstvu ljudskog života čime je spasio mnoge ljudske živote.

Drugi prolifer je dr. Imre Téglásy iz Mađarske, predsjednik mađarske organizacije Alpha Alliance for Life. U svojem govoru pod naslovom Kulturni ratovi u Mađarskoj. Istinski zaokret konzervativizma ili…?“ s hrvatskom će publikom podijeliti svoje razmišljanje o tome što se trenutno zbiva u Mađarskoj na području borbe za društvene vrijednosti. Osim toga, njegova biografija, posebice ona prenatalna, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Njegov šokantan curiculum vitae koji otkriva kako je preživio vlastiti pobačaj, govori prije svega o tome koliko daleko ljudska hladnoća, okrutnost i bezosjećajnost za druge mogu ići, ali i koliko je važna potpora trudnicama koje se nađu u teškoj životnoj situaciji. Sa svojom organizacijom danas spašava tisuće obitelji od pobačaja, čedomorstva, prisilnih posvajanja… Diljem Mađarske organizirao je SOS telefonsku liniju za sve žene u potrebi. Njegova je misija osvješćivanje o tome kako pobačaj utječe na svakog ponaosob. Spomenimo i predivan podatak da je otac desetero djece što smatra najvećim Božjim darom.

Ne propustite ovaj izniman događaj i priliku da čujete i doživite mnoge nove i nevjerojatne ispovijesti istinskih boraca za ljudska prava i čovjekovo dostojanstvo.

Cijeli program sa svim detaljima dostupan je na stranici TradFesta.

Sudionicima se preporučuje registrirati svoj dolazak, a ulazak je potpuno slobodan (www.tradfest.org/registracija).