Poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je zakon o hitnim terapijama i tzv. hitnoj kontracepciji. Riječ je o prijedlogu izmjene i dopune zakona o pružanju zdravstvene skrbi.

Najviše kontroverzija među liberalnim i feminističkim okruženjem izazvala je odredba kojom se ubuduće predviđa izdavanje hormonalnih kontracepcijskih sredstava za oralnu primjenu isključivo na liječnički recept.

To znači da će pilule ellaOne koje su od 2015. odlukom liberalne Vlade Građanske platforme i Poljske narodne stranke osobe starije od 15 godina mogle slobodno kupiti, od sada biti moguće nabaviti isključivo na liječnički recept.

Predsjednica Konfederacije žena Republike Poljske, Małgorzata Owczarska, kazala je da je odluka predsjednika ohrabrujuća te da je to korak prema većoj zaštiti života nerođene djece u Poljskoj.

„Dobro je što će ellaOne biti dostupna isključivo na recept jer to štiti barem mlade djevojke koje su do ovog trenutka mogle bez ikakve kontrole uzimati takve smrtonosne tablete. No ipak, stvar nije riješena do kraja. Ovakvo stanje nije optimalno jer su te tablete, kako sam ranije napomenula, smrtonosne te imaju abortivni učinak, zbog čega smatramo da bi trebale biti potpuno povučene iz prometa. Konkretnije mjere po tome pitanju očekujemo prije svega od ministra zdravstva“, naglasila je predsjednica Konfederacije žena Republike Poljske.

Ministarstvo zdravstva uvođenje pilula za dan poslije na recept obrazložilo je medicinskim razlozima. Nadležan resor uvjeravao je, između ostalog, da se pilule prekomjerno upotrebljavaju, a njihova primjena može prouzročiti ozbiljne nuspojave.

Ranije je Konfederacije žena Republike Poljske napisala apel predsjedniku Andrzeju Dudi da se ne odgađa potpisivanje zakona o ograničavanju dostupnosti kontracepcijskih pilula ellaOne.

U službeni dokument uvršteno je i oko 20 000 potpisa građana koji su u samo nekoliko dana dali potporu peticiji „Pravi korak u borbi s pilulom“. Peticija je potom uručena predsjedniku države Dudi te ministru zdravstva Radziwiłłu.

„Iako se feminističke organizacije bore za dostupnost tzv. hitne kontracepcije, ova peticija pokazuje da njihovo mišljenje ne dijele sve Poljakinje. Prema istraživanjima većina njih izjašnjava se za zaštitu života nerođene djece“, naglašava Małgorzata Owczarska.

Potporu apelu dalo je i gotovo 30 društvenih organizacija, među kojima i „Zaklada mame i tate“, „Zaklada život“ te predstavnici organizacijskih odbora Hoda za život i obitelji iz različitih poljskih gradova.