U Hrvatskoj je u tijeku proces donošenja novog tzv. zakona o pobačaju kojim će se odlučivati o životima nerođene djece. Iako je rok Ustavnog suda do kojeg zakon mora biti gotov, istekao u veljači ove godine, a novi Vlada RH odbija odrediti, Crkva u Hrvata odlučila je dati svoj doprinos i pozvati vjernike na molitvu za što bolju regulaciju ovog, za ljudski život, sudbonosnog pitanja.

Tako je na poziv i inicijativu predsjednika Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, u ponedjeljak 25. ožujka, na svetkovinu Navještenja Gospodnjega, započela je velika molitvena devetnica pod nazivom „Hrvatska moli za život“. Prvi dan velike devetnice započeo je svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi sv. Martina u Varaždinskim Toplicama predvodio umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac.

U uvodu ovog slavlja biskup je naveo da je „cilj ove velike devetnice probuditi svijest o veličini djeteta i njegovom bogatstvu za obitelj, narod i domovinu“. U homiliji je istaknuo značenje svetkovine Navještenja Gospodnjega kojim je Bog sam ušao u ljudsku povijest, kojega je već prorok Izaija u Starom zavjetu navijestio kao Emanuela – koji će biti Bog s nama. To se ispunilo u otajstvu utjelovljenja za koje papa u miru Benedikt XVI. kaže da je „središnji i najuzvišeniji trenutak u povijesti ljudskog roda“.

Sljedeća važna poruka svetkovine vidi se u djetetu koje je najveći Božji dar obitelji, narodu i domovini: „kao što je Isus Krist – druga božanska osoba Presvetog Trojstva najveći dar ljudskom rodu, tako je svako dijete najveći dar obitelji, narodu i domovini“.

Biskup je pozvao vjernike da se odazovu i priključe molitvi da poraste odgovornost za budućnost i opstanak našeg naroda, da pomažemo i potičemo osnutak novih obitelji koje će radosno darovati nove živote našem narodu i Crkvi; da štitimo i promičemo život od naravnog začeća do prirodne smrti, ne dajući se zavesti nečovječnim zakonima i obmanjujućim glasovima koji ugrožavaju život nezaštićenoga ljudskog bića; da se kao kršćani borimo za donošenje zakona koji će štititi život, a osuditi svako ubijanje nerođenih, kao i ozakonjenja namjernog prekidanja života nemoćnih, bolesnih ili starih; da molimo za one koji donose zakone, a koje smo mi sami izabrali na tu odgovornu dužnost, da donošenjem zakona promiču dostojanstvo života, obitelji i našeg naroda koji već četrnaest stoljeća gaji svoje kršćanske vrijednosti; da poraste svijest vjernika u našoj domovini da je budućnost našeg naroda u Božjim rukama, ali i da i mi sami imamo veliku odgovornost prema budućnosti kada biramo nositelje vlasti i svoje predstavnike u naš Sabor ili Europski parlament, da svojim glasom odaberemo po savjesti one koje smatramo da će nas pošteno zastupati i da će biti branitelji naših vrijednosti.

Biskup je spomenuo i primjer poznatog talijanskog tenora Andree Bocellija i njegove majke koja ni na nagovor liječnika nije pristala na pobačaj, nego je rodila i svojim primjerom ohrabrila mnoge žene u sličnoj situaciji da i one donesu odluku poput njezine.

Ova velika molitva „za život“ trajat će najmanje do svetkovine Rođenja Gospodnjega, do Božića, 25. prosinca ove godine, a po potrebi i dulje.