Iz istraživanja Centra za istraživanje javnoga mnijenja (CBOS) proizlazi da više od 70% Poljaka podržava zahtjev za potpunu zaštitu života od trenutka začeća.

To je još jedna anketa u proteklih godinu dana koja potvrđuje potporu zaštiti života koja je u poljskom društvu i dalje prisutna na vrlo visokoj razini.

Rađena je po narudžbi pravnog Instituta Ordo Iuris i jasno pokazuje da za većinu Poljaka potpora pravnoj zaštiti života od trenutka začeća predstavlja veliko značenje.

U razdoblju od 30. ožujka do 6. travnja 2017. Poljacima je postavljeno pitanje: „Podržavate li potpunu zaštitu ljudskoga života od trenutka začeća“?

Čak 71,6% ispitanika potvrdno je odgovorilo na to pitanje (od toga 40,7% kategorijom potpuno odlučno).

Takav rezultat je viši, nego što je bio prošle godine. Iz istraživanja proizlazi da se 66% ispitanika slaže s mišljenjem da bi „ljudski život uvijek i neovisno o okolnostima trebao biti zaštićen od začeća pa do prirodne smrti“.

Ovo istraživanje pokazuje da se potpora potpunoj zaštiti života nije smanjila, kako uvjeravaju pro-abortusne udruge, već da je taj broj konstantno visok.

U ožujku ove godine Ordo Iuris je predstavio rezultate istraživanja koje je prikupila agencija IPSOS iz koje se da iščitati da se također većina ispitanika izjasnila za potporu potpunoj zaštiti života.

Odbor za predstavke Sejma suglasan je sa sadržajem zahtjeva koji je upućen premijerki Beati Szydło. Taj zahtjev se ipak ne odnosi na predmet vezan uz peticiju Poljskog saveza udruga za obranu života (PFROŻ) čiji prijedlog zakona namjerava značajno povećati zaštitu djece u prenatalnom razdoblju.

Prema mišljenju Ordo Iurisa, samo prihvaćanje zahtjeva je nedovoljno s obzirom na ovlasti kojima Odbor raspolaže, a one su zajamčene Ustavom, kao što je podnošenje zakonodavne inicijative.

Slobodno se može reći da zastupnici ne samo da ne namjeravaju poduzeti mjere koje bi ukinule diskriminaciju djece u početnom razdoblju njihova razvoja, već im također nedostaje odlučnosti da to izravno priznaju te su, po tko zna koji put, njihova postupanja prijetvorna.

Vrijedi podsjetiti da je dr. ing. Antoni Zięba, potpredsjednik Poljskog saveza udruga za obranu života, još u listopadu 2016. priznao da je cijeli projekt pripremljen u suglasnosti s važnim zastupnicima.

Zastupnici, pak, omalovažavaju društvena očekivanja o potpunoj pravnoj zaštiti života na koja i upućuju rezultati ovog istraživanja CBOS-a.

Zbog toga je i Institut Ordo Iuris pozvao zastupnike Sejma (poljskog parlamenta) da što prije na dnevni red uvrste spomenuti prijedlog koji se odnosi na zaštitu života.

Potiče se da se zastupnike podsjeti na njihove obveze koju putem internetske peticije može potpisati svatko kome je važna zaštita djece u početnom razdoblju njihova razvoja.

Istraživanje je preveo CBOS u okviru istraživanja OMNIBUS. Istraživanje je prevedeno na reprezentativnom uzorku od 1 075 stanovnika Poljske starijih od osamnaest godina. OMNIBUS se provodi tehnikom CAPI (računalno potpomognutim anketiranjem).