Europski sud za ljudska prava je odbio žalbu Chrisa Garda i Connie Yates, roditelja teško bolesnog Charlie Garda i time odlučio o prekidu života tog djeteta. Time je okončana zadnja pravna mogućnost roditelja da dijete odvedu na liječenje u SAD.

Specijalisti u bolnici Great Ormond Street vjeruju da Charlie ne bi imao šanse preživjeti. Sud se s time složio i donio odluku uz obrazloženje da bi to liječenje „teško naškodilo Charliju“.

Charlie je jedno od 16 djece u svijetu koji imaju mitohondrijski deplecijski sindrom, bolest koja uzrokuje oštećenje na mozgu i slabljenje mišića.

Charlijevi roditelji su već na Vrhovnom sudu pokušali spriječiti isključivanje s aparata za održavanje života. A sada su suci na Europskom sudu zaključili da bi Charlie time vjerojatno bio „izložen stalnim bolovima, patnji i tuzi“ i da bi eksperimentalno liječenje „bez izgleda za uspjeh… bilo beskorisno“.

Sud je zaključio da bi bilo prikladno ukloniti mjere kojima su liječnici bili primorani održavati Charlija na životu.

Charlijevi roditelji uspjeli su prikupiti 1,3 milijuna funti donacija i podršku javnosti da bi se Charliju omogućilo liječenje u SAD-u, ali ni to nije bio dovoljno valjan razlog da bi se dijete održalo na životu.

Vrhovni je sud još u travnju u svojem obrazloženju presudio protiv puta u SAD, tvrdeći da Charlie treba „dostojanstvenu smrt“.

Očekuje se da će Charliju biti isključen sustav za održavanje života, a roditeljima nije bilo dopušteno ni da dijete odnesu doma, nego mora umrijeti u bolnici.

Oglasio se i papa Franjo koji je rekao da podržava roditelje da ostanu uz dijete do samoga kraja, a svoju podršku roditeljima i neslaganje s odlukom suda su izrazili i prosvjednici ispred Buckinghamske palače.