„Zaklada ‘Život i obitelj’ (‘Życie i Rodzina’) namjerava prikupiti milijun potpisa u inicijativi ‘Zaustavi abortus’. Jedino takav broj potpisa može uvjeriti vladajuće da donesu zakon koji bi štitio nerođenu djecu“ – rekla je na konferenciji za medije početkom tjedna, Kaja Godek, predstavnica Zaklade „Život i obitelj“.

Spomenuta Zaklada u kolovozu ove godine namjerava obavijestiti predsjednika poljskog parlamenta Sejma, Mareka Kuchcińskog, o stvaranju građanske inicijative koja bi početkom jeseni započela s prikupljanjem potpisa. U skladu s poljskim zakonima, za prikupljanje imaju na raspolaganju tri mjeseca. Građansku inicijativu mora potpisati i na taj način podržati najmanje 100 000 građana.

„Kada se pobroje sva prikupljanja potpisa različitih građanskih inicijativa protiv abortusa, može se zaključiti da je proteklih godina prikupljeno preko 2 milijuna potpisa. Sada računamo na to da bismo samo ovom prilikom prikupili milijun. Znamo da je to broj koji bi uvjerio vladajuće da naposljetku takav zakon i izglasaju“ – naglašava Kaja Godek.

Podsjetimo, nakon što je građanska inicijativa „Stop abortus“ prošle godine prikupila gotovo 500 000 potpisa za donošenje novog zakona koji bi potpuno štitio nerođene te nakon što je taj zakon prošao prvo čitanje, a na ulicama Varšave potom održan veliki prosvjed „žena u crnom“, vladajući (stranka PiS – Pravo i pravda) su ga u listopadu 2016. jednostavno izbacili iz parlamentarne procedure pa do sada nije donesen nikakav zakon koji bi štitio nerođenu djecu. Kao kompenzaciju, Vlada je krajem prosinca donijela novi pro-life zakon kojim je omogućena financijska potpora majkama u trudnoći.

Prema važećem poljskom zakonu iz 1993. godine, abortus je dopušten u tri slučaja: kada je život majke ugrožen, u slučajevima silovanja ili incesta ili kada dijete ima određene dijagnoze (poput Downova sindroma, Spina bifide itd.).

„Upravo je ta skupina djece u najvećoj mjeri diskrimirana i oštećena. Ta je skupina u potpunosti stavljena izvan zakona, samo iz tog razloga što je toj djeci dijagnosticirana neka urođena mana ili što nisu začeta u takvim okolnostima kakve bismo priželjkivali. Čini se da je moguće takvo dijete osuditi onda na smrt“ – dodaje Kaja Godek.

„Ne možemo skrštenih ruku promatrati kako se u poljskim bolnicama u prosjeku nekažnjivo ubija troje djece dnevno, a u rasponu cijele godine tisuću. To se odvija već dugi niz godina. Također se u posljednjih godinu i pol dana po toj stvari ništa ne mijenja. Toliko se ljudi bori za demokraciju, a ipak pravo na život nije omogućeno svakomu“ – objašnjava Lidia Sankowska-Grabczuk iz kršćansko-konzervativne stranke „Desnica Republike“ („Prawica Rzeczypospolitej“).

Zbog toga je i potreban sljedeći projekt ove građanske inicijative. On ima za cilj poboljšanje pravne situacije kako žena u drugom stanju, tako i njihove djece koju nose.

„Taj će projekt poboljšati pravnu situaciju nerođene djece, ali će također poboljšati i pravnu situaciju trudnica, budući da se ne slažemo sa stvaranjem takve umjetne podjele pri kojoj bi se moralo odlučivati između dobrobiti majke ili dobrobiti djeteta. Dobrobit majke i dobrobit djeteta dolaze jedino u paru i nerazdvojivi su. Žena, koju pravo štiti od izvršavanja abortusa, sigurna je jer izvršavanje abortusa ima vrlo loše posljedice po nju samu“ – objašnjava Kaja Godek.

U sljedećim tjednima bit će predstavljeni konkretni planovi projekta.