Notodden, Norveška – Poljska liječnica Catherina Jachimowicz, po vjeroispovijesti katolkinja, a na radu u Norveškoj, bori se za povratak na svoje radno mjesto nakon otkaz dobivenog zbog nepružanja kontraceptivnih sredstava svojim pacijentima. Liječnica je pokrenula tužbu da ponovno dobije posao obiteljske liječnice.

Liječnica Jachimowicz zaposlena je 2010. u državnoj klinici, udaljenoj 75 kilometra od Osla, u općini Sauherad. Prilikom zaposlenja, poslodavcima je jasno dala do znanja da svoje pacijente neće upućivati na abortus ili korištenje kontraceptiva, s čim su se oni složili.

Međutim, 2014., zbog navoda u medijima da je još jedan liječnik (katolik) odbio tinejdžerima pružiti kontraceptivna sredstva, pritisak na liječnicu povećao se kada je od nje zatraženo umetanje IUD (Intauterinski uložak, tj. spiralu, op. p., http://zdravstveniodgoj.com/news/u-skolama-u-seattleu-ugra-uju-spirale-ucenicama-sestog-razreda). Ona je to odbila, znajući da to ponekad može uzrokovati abortus. Otpuštena je u prosincu 2015. godine.

U lipnju 2016. podnijela je tužbu protiv svojih poslodavaca, tvrdeći da su, otpustivši je, prekršili zakon. Njezin je odvjetnik od 16.-18. siječnja na sudu vodio raspravu o tome jesu li  njezini poslodavci povrijedili Europsku Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda (čl. 9.), koja liječnicima jamči priziv savjesti.

Nadalje, odvjetnik je tvrdio da općinsko tumačenje zakona prisiljava liječnike katolike da krše vlastita uvjerenja, što naziva „diskiriminacijom“, napominjući da bi Jachimowicz, da je i lagala i tvrdila da ne zna kako to učiniti ili da nije kvalificirana za postupak umetanja spirale, i dalje bila u radnom odnosu.

Odvjetnici poslodavaca tvrde da pacijenti imaju pravo očekivati od obiteljskog liječnika da, od kako je to postalo opći standard zdravstvene usluge, ima sposobnost i spremnost umetati IUD (intrauterinog uloška, tzv. spirale),.

Glavni liječnik općine istaknuo je da je liječnica Jachimowicz odlična i da se zdravstvena njega zbog njezina odlaska pogoršala.

Očekuje se da će sud odluku o tužbi liječnice Jachimowicz donijeti unutar nekoliko tjedana.