Potpredsjednik SAD-a na Hodu za život: „Došli smo do povijesnog trenutka u borbi za život. Nastavite vršiti pritisak!“

383

Potpredsjednik Mike Pence došao je s jasnom porukom na Hod za život: „Život ponovno pobjeđuje u Americi.”

Prvi put u američkoj povijesti potpredsjednik SAD-a obratio se godišnjem Hodu za život u glavnom gradu poručivši stotinama tisuća zagovornika života da nastave „stvarati pritisak″ za obranu života.

„Dobar je dan. Najbolji dan za Hod za život koji sam ikada vidio i to zbog više od jednog razloga,” Pence je rekao okupljenima.

Citirajući poznati dio iz „Deklaracije neovisnosti” o pravima na „život, slobodu i potragu za srećom″, Pence je rekao da se „prije 44 godine naš Vrhovni sud okrenuo od prvog dijela tih bezvremenskih ideala.”

„No danas, tri naraštaja kasnije, zbog svih vas, a i tisuće ostalih koji stoje uz nas u ovakvim hodovima diljem zemlje, život ponovno pobjeđuje u Americi”, rekao je.

Pence je rekao da je očito da život pobjeđuje kroz izbor „pro-life većine u kongresu Sjedinjenih Američkih Država”, a pogotovo s „povijesnim izborom predsjednika koji se zalaže za snažniju Ameriku, napredniju Ameriku i predsjednikom za kojeg ponosno kažem da brani pravo na život – Donaldom Trumpom”.

Hod za život odvija se svake godine u glavnom gradu Washingtonu. Stotine tisuća muškaraca, žena i djeca mirno protestiraju protiv Roe v. Wade odluke Vrhovnog suda iz 1973. koja je ozakonila abortus u SAD-u. Prosvjednici se bore za ono što organizatori događanja nazivaju „svijet u kojem je svaki ljudski život cijenjen i zaštićen.”

Ovo je prvi put da je potpredsjednik države prisustvovao Hodu za život u 44 godine koliko se održava.

Pence je Hod nazvao „proslavom napretka koju smo napravili radi njega samog”.

„Došli smo do povijesnog trenutka u borbi za život. I moramo ispuniti ovaj trenutak poštovanjem i suosjećanjem sa svakim Amerikancem’’, rekao je.

Pence je tijekom Trumpove predsjedničke kampanje obećao pro-liferima da će biti njihov prvak u Bijeloj kući, posebice za ukidanje financiranja divovske organizacije za abortuse Planned Parenthood, kao i da će raditi na tome da se sruši odluka iz slučaja Roe v. Wade (1973.), koja je ozakonila abortuse.

„Uvjeravam vas da će dužnosnici Trump-Penceove Vlade podržavati svetost života i braniti nerođene od prvog dana kada preuzmemo dužnost”, rekao je na skupu Values Voter Summit u rujnu prošle godine.

„Želim doživjeti dan kada ćemo svetost života vratiti natrag u središte američkog zakona i pretvoriti Roe v. Wade u hrpu povijesnog pepela”, dodao je tada.

Za Penceova manadata, Trumpova administracija do sada je započela s ispunjavanjem svojih obećanja.

Na svoj prvi radni dan u Bijeloj kući u ponedjeljak Trump je potpisao izvršnu naredbu vraćanja odluke Mexico City Policy koja zabranjuje financiranje iz državnih sredstva skupinama koje podržavaju abortus, poput International Planned Parenthood Federation.

Sljedeći dan Zastupnički dom SAD-a u velikoj je većini izglasao trajnu zabranu financiranja iz državnih sredstava abortusa na američkom tlu. Isti dan Trumpov tajnik za tisak, Sean Spicer, obećao je „visoku prisutnost Vlade” na Hodu za život.

Predsjednik Trump se obrušio na mainstream medije u srijedu za vrijeme intervjua za ABC News zbog prijenosa prosvjeda zagovornika abortusa March for Women, dok se tijekom povijesti nisu obazirali na mnogo veći godišnji Hod za život. Dan ranije ponovno je izjavio slične komentare u Philadelphiji na okupljanju Congressional Republican Retreat.

Jeanne Mancini, predsjednica Hoda za život , izjavila je da je „oduševljena” podrškom nove Trumpove Vlade ovogodišnjem Hodu za život .

„Nismo vidjeli ništa slično u cijelom našem životu”, rekla je jučer u jednom intervjuu za LifeSiteNews.

„Nadam se da to pokazuje što možemo očekivati u tjednima i mjesecima koji su pred nama”, dodala je.

Pence je pozvao pro-lifere na Hodu za život da „nastave raditi pritisak” u borbi za život, ali s „blagošću”.

„Neka ovaj pokret bude poznat po ljubavi, a ne ljutnji. Neka ovaj pokret bude poznat po suosjećanju, a ne sukobu. Kada je riječ o pitanjima srca, ne postoji ništa jače od nježnosti”, rekao je on.

„Vjerujem da ćemo nastaviti osvajati srca i umove nadolazećih generacija, ako se naša srca prvo slome za mlade majke i njihovu nerođenu djecu te ako svatko od nas učini sve što možemo kako bismo ih susreli tamo gdje jesu, s velikodušnošću, ne predrasudama”, dodao je.

Obećao je da će neprekidno raditi da ponovno vrati kulturu života u Americi.

“I budite sigurni, budite sigurni, da zajedno s vama nećemo postati umorni, nećemo stati sve dok ne obnovimo kulturu života u Americi za nas i za naše buduće naraštaje. Hvala vam i Bog vas blagoslovio”, rekao je on.