Na najvećem svjetskom i američkom pro-life skupu „Hodu za život“, svoju je poruku preko video ekrana uputio i predsjednik SAD-a Donald Trump. Pri tom je iznio svoju potporu skupu, obećavši da će staviti svoj predsjednički veto na sve nove propise koji se odnose na proširenje „prava“ na abortus:

„Danas sam potpisao pismo Kongresu kako bih razjasnio da ću, pošalju li bilo koji zakon na moj radni stol koji slabi zaštitu ljudskog života, izdati na nj veto. I imamo podršku da održimo te poteze. Znamo da je svaki život jedinstven i vrijedan zaštite. Kao predsjednik uvijek ću braniti osnovno pravo u našoj Deklaraciji o neovisnosti, pravo na život.“

Marjorie Dannenfelser, predsjednica civilne organizacije „Susan B. Anthony Lista“, izjavila je za LifeNews da je navedeno obećanje predsjednika Trumpa poslalo snažnu poruku Demokratima:

„Danas je predsjednik Trump uputio jasnu poruku predstavnici Demokrata Nancy Pelosi da će pro-life zakoni i smjernice, kao što je Hydeov amandman [odredba koja zabranjuje korištenje saveznih sredstava za plaćanje abortusa, osim za spašavanje života žene ili ako trudnoća proizlazi iz incesta ili silovanja, op. p.] koji spašava nerođenu djecu i štiti porezne obveznike, ostati nepromijenjeni, unatoč njezinim ekstremnim pokušajima za njegovim ukidanjem. Velika većina Amerikanaca protivi se financiranju abortusa od strane poreznih obveznika, u zemlji i inozemstvu. Predsjednik Trump je najveći pro-life predsjednik kojeg je naša nacija vidjela i koji održava svoje obećanje Amerikancima, borcima za život, koji su ga izabrali na dužnost. A Nancy Pelosi i Klub Demokrata u Senatu mogu nastaviti poticati ekstremne pro-abortusne programe na vlastiti politički rizik“, rekla je Dannenfelser.

Tijekom svojeg govora, predsjednik Trump je, također, potvrdio dostojanstvo nerođene djece, rekavši da oni pokazuju „ljepotu ljudske duše i veličanstvo Božjega stvaranja“. Također je podsjetio na brojne inicijative koje je njegova administracija poduzela u korist života, uključujući i širenje smjernice „Mexico City Policy“, koja ukida financiranje abortusa u inozemstvu, a proširuje i zaštitu vjerskih sloboda.

Ovo je druga godina od kako se predsjednik Trump obraća „Hodu za život“ putem video-snimke. Prošle se godine okupljenim prosvjednicima obratio u izravnom prijenosu. On ostaje jedini predsjednik u povijesti SAD-a koji je na taj način govorio na skupu za život.

Cijeli tekst govora donosimo u nastavku:

Danas sam vrlo ponosan što mogu u glavnom gradu naše zemlje, na 46. Hodu za život, pozdraviti desetke tisuća obitelji, studenata i ljude svih vjera i narodnosti. Ovo je hod oslonjen na ljubav i utemeljen na plemenitosti i dostojanstvu prema svakom ljudskom životu.

Kada pogledamo u oči novorođenčeta, vidimo ljepotu ljudske duše i veličanstvo Božjega stvaranja. Znamo da je svaki život jedinstven i vrijedan zaštite. Kao predsjednik, uvijek ću braniti osnovno pravo naše Deklaracije o neovisnosti, pravo na život.

Tijekom prvog tjedna na vlasti ponovno sam uspostavio „Mexico City Policy“. Poduzeli smo hrabru akciju da bismo zaštitili vjerske slobode liječnika, sestara i dobrotvornih organizacija, kao što su zajednica Malih sestara siromašnih. Predložili smo novu odredbu u članku 10. [zakona Public and Family Service Act, 1970., op. p.] kojim bi se zabranilo financiranje klinika koje pružaju abortus novcem poreznih obveznika. Podržavamo razborit izbor usvajanja i udomiteljstva, uključujući i podršku religijskim službama za usvajanje.

I ja podupirem napore Senata SAD-a da ostvari nepromjenljiv Hydeov amandman kojim se zabranjuje financiranje abortusa na trošak poreznih obveznika.

Danas sam napisao pismo Kongresu kako bih razjasnio da, pošalju li bilo koji zakon na moj radni stol koji slabi zaštitu ljudskog života, da ću izdati na nj veto. I imamo podršku da održimo te poteze. Svako dijete je sveti dar od Boga.

Kao što i ovogodišnja tema Hoda za život glasi: ‘Svaka osoba je jedinstvena, od prvog dana’. To je vrlo važna rečenica, jedinstvena od prvog dana. Tako istinita.

Želim zahvaliti Amerikancima koji su doputovali iz cijele zemlje kako bi hodali za život. Posebno želim zahvaliti mnogim mladim ljudima koji nam daju nadu za budućnost.

Zajedno ćemo raditi na tome da spasimo živote nerođene djece da bi oni imali priliku živjeti i voljeti, napredovati i sanjati te blagosloviti naš narod i dosegnuti njezin potpuni i veličanstveni potencijal.

Hvala vam. Bog blagoslovio vas i vašu obitelj, Bog blagoslovio Ameriku.

Unatoč velikim predizbornim obećanjima i ponovnom aktiviranju Mexico City Policyja (nakon predsjednika Georgea Busha, ml.), predsjednik Trump za sada je malo učinio da zaustavi abortivnu industriju u SAD-u. Iz njegove poruke, može se iščitati da pod njegovim vodstvom neće biti proširenja prava na ubijanje djece, no potpuna pravna zaštita nerođenih još uvijek izostaje. Opravdanom porastu zabrinutosti među borcima „za život“ doprinijele su i vijesti od 7. siječnja 2019. godine kada je Vrhovni sud SAD-a odbacio žalbu da se zaustavi financiranje pro-abortusne organizacije Planned Parenthood.

Sud je odbio raspraviti o mišljenjima s dva niža suda, utvrdivši da države krše savezni zakon kada prestanu sklapati ugovore o MedicAidu [savezni program zdravstvene zaštite, op. p.] s Planned Parenthoodom.

Naime, da bi se žalba saslušala, potrebni su glasovi četvorice sudaca, no samo su trojica – Thomas, Alito i Gorsuch – glasovali za njegovo saslušanje. Glavni sudac Vrhovnog suda Roberts, kojeg su pro-liferi nahvalili kada je imenovan za suca 2005. godine, te novoimenovani sudac Brett Kavanaugh glasovali su zajedno s ostalim sudcima u ime abortusa.

Američki katolički portal CreativeMinorityReport.com prokomentirao je to na sljedeći način: „Nakon što su se pro-liferi svim silama izborili da Kavanaugh zauzme mjesto na Vrhovnom sudu SAD-a, zasigurno nisu mogli očekivati da ćemo biti izdani tako brzo?“

Bojimo se da ovakvim kvazikonzervativnim pristupom, neće doći do toliko željene zabrane ili ograničenja abortivne industrije. Borba za nerođene kao da je tek počela, no sada i s vukovima u janjećoj koži.