Blažena Djevica Marija je prije točno stotinu godina male portugalske pastire Franju, Jacintu i Luciju u Fatimi upozorila na „zablude“ koje će se iz Rusije raširiti svijetom, ne posluša li svijet Gospine riječi:

„Ako se obrati pažnja na moje zahtjeve, Rusija će se obratiti i bit će mir, ako ne, ona će proširiti svoje zablude po cijelom svijetu, izazivajući ratove i progone Crkve.“

Kao jedna od tih zabluda, uz komunizam, pokazao se i abortus, koji je 1920., nakon Oktobarske revolucije, ozakonjen u Rusiji.

Naime, abortusi su u Rusiji dopušteni od 1913., kada se na kongresu Društva ruskih liječnika većina članova izjasnila za ukidanje zabrane induciranog abortusa. Uskoro nakon toga objavljen je i članak Vladimira Iljiča Lenjina u kojem je podržao zahtjev za „bezuvjetno ukidanje svih zakona koji gone abortus ili za širenje medicinskih članaka o preventivnim mjerama“.

Sovjetska Rusija bila je tako prva država u svijetu koja je pristala na tzv. ‘dobrovoljni prekid trudnoće’, dok su druge države abortus legalizirale uglavnom tek četrdeset ili pedeset godina kasnije.

Podatci iz 1980-ih godina 20. stoljeća svjedoče o tome da je SSSR desetljećima zauzimao jedno od prvih mjesta u svijetu po broju abortusa.

U razdoblju od 1960. do 1980. pojavila se tendencija smanjenja broja abortusa, no opći pokazatelji još su dugo ostali prilično visoki: svake godine prosječan broj abortusa premašivao je 4,5 milijuna!

Ocjenjujući razmjere takve dinamike, poznati ruski demograf Beniamin Bašlačev ističe da su demografski gubitci od abortusa u tom razdoblju Rusiji nanijeli dva i pol puta više štete nego Prvi, Građanski i Drugi svjetski rat zajedno.

Rusija je 2011. imala 143 milijuna ljudi, što znači da se od trenutka raspada SSSR-a, broj stanovnika smanjio za 5,7 milijuna.

S početkom 21. st. Rusija je započela s nastojanjima oko smanjenja broja abortusa. „Ministarstvo zdravstva Ruske Federacije planira nastaviti sa smanjivanjem broja abortusa, čiji je broj u Rusiji u posljednje četiri godine prepolovljen”, izjavila je ministrica Veronika Skvortsova, a nedavno prenio i naš portal.

Fatimolog António A. Borelli u svojoj knjizi o Fatimi podsjeća na riječi kardinala Angela Sodana iz 2000. godine, koji se osvrnuo na tekst treće fatimske tajne:

„Kardinal Sodano je u počiniteljima progonstva o kojima govori navedena tajna, vidio sve bezbožne sustave 20. stoljeća. Naime, i socijalizam i nacizam, bilo prikriveno, bilo otvoreno, oponašaju komunizam i njegove zablude, čak i onda kad mu se tobože suprotstavljaju. Uz manje ili veće promjene, te su se komunističke zablude duboko zavukle i u ovo, dvadeset i prvo stoljeće.”

Nije ni čudno ni slučajno da je abortus ozakonjen najprije u komunističkoj Rusiji te da se, upravo po Gospinim riječima, proširio po cijelom svijetu.

U Hrvatskoj je abortus također prvotno ozakonjen (1952.), a potom više puta dodatno liberaliziran (1960., 1969., 1978.) upravo tijekom komunističke vladavine tijekom druge polovice 20. stoljeća.

Povodom obilježavanja velike obljetnice fatimskih ukazanja, Zaklada Vigilare pokrenula je projekt tiskanja i širenja po cijeloj Hrvatskoj najnovijeg prijevoda i izdanja knjige poznatog djela o Fatimi pod nazivom „Fatima – poruka tragedije ili nade?“, koja se može naručiti preko interneta (www.fatima.hr)

Dvoje od troje malih pastira kojima se Gospa ukazala u Fatimi, Franju i Jacintu Marto, papa Franjo će na blagdan Gospe Fatimske, 13. svibnja ove godine, proglasiti svecima Katoličke Crkve, na velikom slavlju koje će više stotina tisuća ljudi okupiti u tom mjestu, za čovječanstvo najznačajnijeg, Gospinog ukazanja.