Biskupija Leiria-Fatima (Portugal) u ožujku je osnovala novu službu koja će pomagati trudnicama, majkama, koje se susreću s teškoćama u želji da rode svoju začetu djecu.

Služba je pokrenuta nakon prijedloga lokalne primalje Élie Santiago, a organizirale su je biskupijski odjeli za društveni, zdravstveni i obiteljski pastoral, dok će njome upravljati biskupijski Caritas.

Kako u svijetu, tako je i u Portugalu prisutna pojava da mnoge žene pribjegavaju induciranom abortusu jer nemaju dovoljnih materijalnih mogućnosti za podizanje svojeg djeteta.

Predstavljajući novu službu, tamošnji biskup António Marto, osudio je kulturu ravnodušnosti koja prožima današnje društvo, jer zanemaruje dramu žena u teškim gospodarskim uvjetima koje se bore da na svjetlo donesu svoju djecu.

Prema njegovim riječima, ovaj projekt kani „na najbolji mogući način ojačati potporu ženama u drugom stanju, vodeći računa o njihovim osobnim, obiteljskim, gospodarskim i društvenim uvjetima“.

Služba će podupirati majke ne samo tijekom trudnoće, nego i davati pomoć obiteljima do tri godine nakon djetetova rođenja, kao i pomagati kod djetetova obrazovanja i društvene integracije, potom u povratku majke u radni odnos te obiteljima da uspostave trajnu financijsku održivost.

Osnivanje Službe već je naišlo na pozitivan odjek – uspostavljeni su kontakti i suradnja s Ministarstvom obitelji i liječnicima ginekolozima.

Sredstva za finaciranje osigurat će se posebnim Fondom za život u koji će se uplaćivati novac od prihoda iz Caritasovih aktivnosti te javnih i privatnih donacija i drugih voljnih donatora.

Ovakav način djelovanja, svakako je primjer koji bi trebale slijediti i mnoge druge biskupije u svijetu i Hrvatskoj.