FertilityCare sustav (engl. Creighton Model FertilityCare™ System) jedna je od suvremenih metoda prirodnog planiranja obitelji razvijena na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Creighton u Omahi, a začetnik joj je dr. Thomas Hilgers, porodničar i ginekolog. Objavljena je 1980-ih godina prošlog stoljeća i danas se podučava diljem svijeta.

Suvremene metode prirodnog planiranja obitelji podrazumijevaju poznavanje vlastitog tijela i praćenje znakova koje nam ono daje. One se uče uz pomoć educiranih podučavatelja koji pružaju znanje, podršku i usmjeravaju ženu/par na putu otkrivanja i učenja o svojoj plodnosti.

U Hrvatskoj trenutno postoji 9 FertilityCare stručnjaka, (6 u Zagrebu, 2 u Splitu i 1 u Rijeci) koji su udruženi u Centar za skrb o plodnosti FertilityCare Hrvatska (www.fertilitycare.hr).

Posebnost FertilityCare sustava je ta što je riječ o standardiziranom sustavu praćenja i bilježenja znakova plodnosti (postoje točno određena pravila za praćenje ciklusa žene i točno određeni znakovi za bilježenje svake promjene).

Praćenje ciklusa dosta je detaljno, a zbog standardizacije postalo je i klinički primjenjivo te je iz njega izrastao sasvim novi način liječenja ženskog zdravlja i plodnosti nazvan NaPro liječenje (NaPro tehcnlogy® – Natural procreative technology). Ovakvo liječenje iz jednog drugog kuta i puno detaljnije procijenjuje stanje ženina zdravlja i plodnosti para te vrlo uspješno liječi neplodnost (žensku i mušku), ponavljajuće spontane pobačaje i brojne druge probleme ženskog zdravlja.

Velika prednost metode je što detaljno istražuje uzrok koji se gotovo uvijek nađe, manje je invazivna te rijetko dovodi do višeplodnih trudoća čime općenito nosi manje rizika za zdravlje žena i djece.

Žene i parovi zainteresirani za Fertilitycare sustav trebaju ispuniti kontakt obrazac na stranici Centra: www.fertilitycare.hr

Prvi korak za ulazak u program edukacije je UVODNI SUSRET na kojem se upoznaje s metodom i njezinim posebnostima i dogovara se sve za početak programa edukacije.

PROGRAM edukacije za parove uredne plodnosti traje godinu dana i sastoji se od 8 individualnih edukacijskih susreta (prvih pet susreta održi se u prva tri mjeseca).

Za paroves problemima s plodnošću održi se osnovnih 5 edukacijskih susreta, i tijekom tog razdoblja oni naprave osnovne medicinske pretrage. Potom se upućuju liječniku obučenom za NaPro liječenje koji će utvrditi dijagnoze i odrediti liječenje.

Iako je, kod metoda prirodnog planiranja obitelji, većina „posla“ na ženi jer žene imaju takvu plodnost koja je promjenjiva i koja se treba pratiti, važno je naglasiti koliko je za cijeli proces (učenje i primjenu metode) bitna i neizbježna podrška muškarca.

Žene ne smiju osjetiti (niti dozvoliti) da su same na ovom putu, a muškarci trebaju shvatiti da njihova uključenost i podrška ženi puno znače. To je ipak jedan zajednički način života koji je prihvaćen, a njegove dobrobiti, poput izgrađivanje međusobne komunikacije i povezanost, kao i brojne druge, sigurno neće izostati.