U srijedu, 26. listopada 2016. godine, na prvom TradFestu u organizaciji Zaklade Vigilare uručena je i prva nagrada pod nazivom Svjedok godine.

Dobitnici ovogodišnje nagrade su nacionalni voditelj Ante Čaljkušić i Inicijativa 40 dana za život – Hrvatska.

U svojem je govoru Ante Čaljkušić govorio o tome što je sve Inicijativa u Hrvatskoj učinila od svojeg prvog miroljubivog bdjenja u proljeće 2014. godine pa sve do sada, svoje već 6. kampanje. Istaknuo je da znaju za više od 35 spašenih života (na kraju jesenske kampanje 2016. g. zna se za 39 spašenih života), a ispričao je i svoje posebno iskustvo upoznavanja trudnica, ali i malih beba koje su trebale biti pobačene, ali su zahvaljujući velikom broju molitelja i aktivnih sudionika Inicijative, njihove majke izabrale Život te im Inicijativa i dalje pomaže: duhovno, moralno, materijalno.

Čaljkušić je posvjedočio kolika je radost u svojem naručju držati malu bebu koju su društvo, obitelj, nerijetko i otac, odbacili, ali čija je majka zaista junački prošla kroz cijelu trudnoću i na kraju na svijet donijela dijete koje joj je sada velika radost.

Nagradu je Čaljkušić posvetio svim majkama koje su odustale od abortusa i kojima Inicijativa pomaže. Inicijativa će i dalje nastaviti sa svojim radom, pomažući svim majkama koje se nalaze u, naizgled, bezizlaznoj situaciji i misle da je abortus jedini izlaz te molitvom i svjedočanstvom ispred bolnica mijenjati srca svih onih s kojima se susretnu.

Svjedoci godine, svjedoci u tišini ispred bolnica diljem Hrvatske, svjedoče za one koji ne mogu govoriti sami i zauzimati se za sebe. Oni svjedoče za one najmanje, za djecu koja još nisu rođena, koja se još uvijek nalaze pod srcima svojih majki, ali im prijeti smrt izazvana namjernim pobačajem.