Nakon što je prvi nacionalni Hod za život u Zagrebu lani okupio značajan broj sudionika i privukao veliku pažnju u javnosti, hodovi su i ove godine bili popraćeni velikim medijskim interesom.

Zagrebački Hod okupio je tako dvadesetak tisuća sudionika koji su hodali gotovo 2 i pol kilometra, dok je splitska povorka privukla oko pet tisuća građana na ruti od Gospe od Zdravlja do Rive.

Kako se i očekivalo, Hod u Zagrebu okupio je više sudionika nego prošle godine pa je odabir druge, dulje, rute hoda (trg Franje TUđmana – trg bana Jelačića), bio očekivan potez.

No, tu dobrim vijestima nije kraj; već za dogodine najavljeni su novi lokalni hodovi, osim u Zagrebu i Splitu, i u Osijeku i Rijeci pa će sva četiri najveća hrvatska grada okupljati građane iz svih dijelova Hrvatske.

Hod za život u Splitu 2017.; Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Tako će se na još učinkovitiji način ostvarivati svrha Hodova za život: osviještavanje šire društvene zajednice o početku ljudskog života, njegovoj dragocjenosti, nepovredivosti i neotuđivosti, neovisno o okolnostima začetka.

Njima će se, također, pomoći u mijenjanju mentaliteta „dva djeteta“ koji je u Hrvatskoj još uvijek značajno prisutan, a dodatno potaknut i višegodišnjom teškom gospodarskom situacijom iz koje zemlja tek sada polako izlazi.

Iako nije manjkalo onih u srednjoj pa i trećoj životnoj dobi, i ove su godine najbrojniji i najaktivniji sudionici bili upravo mladi što pokazuje da promicanje vrijednosti života i njegova zaštita od začeća, u Hrvatskoj itekako ima svoju budućnost.

Na Hodovima za život prisustvovao je određen broj javnih osoba i manji broj političara, od kojih svakako valja istaknuti dolazak bivšeg europarlamentarca i aktualnog ministra vanjskih poslova, Davora Ive Stiera, koji je svojim ponovnim dolaskom pokazao da, vrijednosti koje promiče i zagovara, i živi.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Hodovima za život prethodila je kampanja građanske inicijative „Prolife.hr“ koja je ustavnom sudu u prosincu 2016. podnijela je opsežnu dopunu originalne ustavne tužbe iz 1991. protiv tzv. Zakona o abortusu (istu jesen dopunu ustavne tužbe predala je i udruga U ime obitelji).

Nakon objave sudske odluke 2. ožujka i naloga da se u roku dvije godine mora donijeti novi zakon koji će regulirati to pitanje, ista je inicijativa pokrenula i nacionalnu pro-life peticiju koja se prikupljala diljem zemlje po svim župama te gradskim trgovima, ali i putem interneta.

Sabiranje prikupljenih potpisa još uvijek nije završilo, a naposljetku oni će biti uručeni Saboru i navodno ‘demokršćanskoj’ Vladi pred kojom stoji velik zakonodavni izazov.

Predstoji vidjeti hoće li Vlada i narodni zastupnici popustiti pred pritiscima agresivnih anarho-feminističkih skupina (kojih nije nedostajalo ni na ovogodišnjem Hodu) ili će potvrditi svoje demokršćanstvo koje je premijer Plenković intenzivno isticao u nedavnoj predizbornoj kampanji.

Najavljeno širenje broja lokalnih hodova za život, uz ostale pro-life aktivnosti na domaćoj sceni, svakako će doprinijeti i tome da novi zakon bude znatno bolji od dosadašnjeg i da maksimalno štiti živote nerođene djece, a njihovim majkama i obiteljima pruži odgovorajuću psihološku, materijalnu i svaku drugu pomoć.