Nova korizmena kampanja inicijative „40 dana za život“ započet će u srijedu, 1. ožujka i trajati do 9. travnja 2017. godine. Geslo nadolazeće kampanje je „Muževi, ljubite svoje žene“.

Kampanja će tako, osim nerođenima i ženama, biti na poseban način posvećena i osvješćivanju muškaraca o njihovoj važnoj ulozi u braku i obitelji, ali i činjenici da se pitanje prava na život tiče i muškaraca, tj. očeva koji bi trebali imati i zakonsko pravo i mogućnost braniti život svojega djeteta.

Nerijetko se nažalost događa i da žene zbog pritiska muškaraca izvrše abortus i da se potom parovi raziđu.

Novosti u odnosu na dosadašnje kampanje ima više. Prvi put ovogodišnja će se inicijativa  održavati u ukupno 26 hrvatskih gradova: Bjelovar, Čakovec, Đakovo, Dubrovnik, Imotski, Knin, Karlovac, Koprivnica, Križevci, Metković, Nova Gradiška, Osijek, Požega, Pula, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Vukovar, Zadar, Zagreb.

Što se Zagreba tiče, i dalje će se bdijeti ispred dviju bolnica, KBC „Sestre milosrdnice“ i KB „Merkur“.

Važno je reći i da neki gradovi imaju posebne molitvene skupine koje djeluju kao podrška, za sada, iz drugog plana: to su mjesta na otocima Brač, Hvar, Vis, Korčula, Šolta te mnogi samostani.

Prvi put inicijativa se provodi i u Frankfurtu.

Organizatori incijative saznali su da su za vrijeme prošlogodišnjih kampanja spašena četiri života, tri u Bjelovaru (2016.) i jedan u Zagrebu (2015.).

Nacionalni voditelj inicijative Ante Čaljkušić sa spašenim životima
Nacionalna koordinatorica inicijative Petra Tišljarić

Još jedna važna vijest je i ona o pokretanju programa „Oprostom oslobođene“ za iscijeljenje rana od poslijeabortivnog sindroma uzrokovanog namjernim ili spontanim pobačajem.

Program se trenutno provodi u Osijeku, od svibnja će se održavati u Splitu, dok je izgledno skoro pokretanju i u Šibeniku.

Za sve informacije u vezi ovog programa i prijava, kontakt-osoba je Lidija Dugan (095 548 9645, lidijadugan@gmail.com), regionalna koordinatorica inicijative „40 dana za život“ za Slavoniju.

Spomenimo i to da su 9. veljače ove godine Ante Čaljkušić, nacionalni voditelj inicijative „40 dana za život“ i Robert Colquhoun (intervju), međunarodni koordinator inicijative, imali službeni prijam i susret s predstavnicima Zagrebačke nadbiskupije i Nadbiskupijskog duhovnog stola.

Tom su prigodom predstavili postignuća inicijative u svijetu, Europi i Hrvatskoj, govorili o konkretnom pomaganju trudnicama i ženama s poslijeabortivnim sindromom, naglasivši važnost hrvatskog primjera koji je služio za inspiraciju drugim europskim zemljama za pokretanje inicijative u svojim zemljama.

Time je još jednom i od strane Crkve potvrđena podrška inicijativi u njihovom javnom djelovanju i osvještavanju o vrijednosti svakog, posebice još nerođenog, ljudskog života.