U nedjelju, 29. travnja, završila je Prva međunarodna konferencija za život u Hrvatskoj koja se održavala na 17. katu zagrebačkog hotela Westin.

Dopredsjednica udruge „Hrvatska za Život“ Petra Milković poručila je da su već sada vidljivi prvi plodovi konferencije o kojima će uskoro konkretnije obavijestiti javnost.

Sudionici konferencije, iz svih dijelova svijeta: Južnoafričke Republike, Indije, Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Irske, Engleske, Francuske, Austrije, Poljske, te naravno Hrvatske, moći će ono što su naučili i čuli na ovoj konferenciji, unijeti u svoj dosadašnji rad i zalaganje za život, uz dane im alate za postizanje još boljih rezultata, dodala je Milković.

Teme o kojima se govorilo tijekom tri dana konferencije su predbračna čistoća i program za mlade „Prava ljubav čeka“, bračna čistoća i ljubav, teologija tijela i svetost spolnosti, vrijednost majke i vrijednost i važnost oca, briga za majke i njihove obitelji, problem kontracepcije, prirodno planiranje obitelji uz najbolju i znanstveno provjerenu metodu FertilityCare, problem umjetne oplodnje, kirurški pobačaj, inicijativa „40 dana za život“, snaga molitve i posta, postabortivni sindrom i program za iscjeljenje rana pobačaja „Oprostom oslobođene“, borba za Život i kulturu Života u Mađarskoj, Sjevernoj Irskoj, Indiji, Engleskoj, Poljskoj i Njemačkoj, znanost i početak ljudskog života, duhovna strana pobačaja, pravno zalaganje za život te konkretni alati za uspjeh.

Predsjednik Udruge Ante Čaljkušić istaknuo je da su poseban doprinos konferenciji dala potresna svjedočanstva čovjeka koji je preživio vlastiti pobačaj, majke četvero djece koju su liječnici za dvoje djece nagovarali da pobaci jer će biti bolesna, a rodila ih je potpuno zdrave te mladog bračnog para čiji se prvi sin rodio, bio kršten i ubrzo nakon toga rođen za Nebo.

„Posebno smo bili ganuti i svjedočanstvom bračnog para s osmero djece rođenih na carski rez. Njihova stvarnost istisnula je mnoge predrasude i strahove u njihovoj okolini te su svojim primjerom potaknuti bili i drugi supružnici u sličnoj situaciji da se odluče na još djece, s odlučnim odbijanjem ponuđene im sterilizacije”, dodao je Čaljkušić.

„Po reakcijama sudionika konferencije, ali i samih govornika, vjerujemo da je ova konferencija osnažila sve prisutne za još veće zalaganje za Život, od njegovog začeća do prirodne smrti, kao i za beskompromisnu obranu Života u svakoj prilici,“ zaključila je dopredsjednica Udruge Petra Milković.