Udruga Betlehem – apostolat za nerođene

1531

Udruga za promicanje dostojanstva ljudskog života i obrane nerođenog djeteta Centar za nerođeni život Betlehem – Zagreb osnovana je u listopadu 2009. kao nevladina i neprofitna udruga. Poznatija pod imenom Udruga Betlehem – Zagreb, ova organizacije nastala je kao podružnica udruge Betlehem koju je 2002. u Karlovcu osnovao p. Marko Kornelije Glogović. Danas Betlehem djeluje u 18 gradova u RH i ima 5 kuća za smještaj majki. Kapacitet kuća je za 24 trudnice ili majki s bebama.

Glavni ciljevi Udruge su molitvom i djelovanjem spasiti svako začeto dijete koje je u opasnosti od abortusa, ali i pružanje materijalne pomoći napuštenim trudnicama, samohranim roditeljima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja.

Primarni je cilj i svrha kuća pružiti kršćansku ljubav i solidarnost te djelatnu pomoć trudnicama, koje su zbog različitih životnih okolnosti pod pritiskom bližnjih da izvrše abortus; smjestiti samohrane majke s djecom na neko vrijeme dok se ne nađe bolje rješenje, a u tom vremenu brinuti za njih duhovno i materijalno, pružiti im što je moguće bolje uvjete da se odmore, da oporave, nađu utjehu i nadu te da im se dade snaga za novi početak.

Kuće, dakle, nisu profitabilne organizacije ni nove udruge, a niti ustanove koja želi riješiti sve probleme, već jedan prijelazni vid pomoći djevojkama i ženama koje su se našle u životnoj dvojbi (abortusa) ili poteškoći vezanoj uz stanovanje i egzistenciju (npr. deložirana samohrana majka ili izbačena iz izvanbračne veze, ili ona kojoj je zbog trudnoće nemoguće živjeti u vlastitoj sredini, zbog njezine osude ili slično).

U kuću je moguće primiti državljanke RH, punoljetne majke s djecom, prijavljene nadležnim organima (soc. služba, policija, boravak, zdravstveno), a prima ih se na preporuku, npr. župnika, članova obitelji, naših članova Udruge ili slično, uz prethodno raspitivanje i upoznavanje sa životnom situacijom majki. U žurnim prilikama (žena “na cesti”) primilo bi ih se odmah ili bi se pomoglo naći im drugi odgovarajući smještaj.

Stanari su isključivo punoljetne djevojke, trudnice i samohrane majke s djecom, bez obzira na nacionalnost ili vjeru. Trajanje smještaja je prema dogovoru ili potrebi: nekome je dovoljno tjedan dana, a nekome godina.

Svakodnevica ovisi o dnevnom dogovoru stanara: majke same kuhaju, peru, održavaju kuću, uređuju vrt, vode gospodarstvo, upravo kao u pravoj obitelji, potpuno isto kao da su u svojoj vlastitoj kući, jer to i jesu. Stoga ovo nije „dom za majke i djecu”, nego radije „kuća
majki i djece”.

Udruga surađuje s uredima za socijalnu skrb, domovima zdravlja, ginekološkim ordinacijama, udrugama koje se bave sličnom djelatnošću, molitvenim zajednicama i župnicima na području grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Trudnice potrebne bilo koje vrste pomoći mogu se javiti na brojeve telefona udruga u Zagrebu 091/4040453, Sisku 095/5832351, Karlovcu 047/745378, Osijeku 099/5844381, Varaždinu 091/5046593, Splitu 091/3337717 i Vinkovcima 098/886876.