Takozvano ‘ometanje dobrovoljnog abortusa’ u Francuskoj putem interneta od sada je kazneno djelo, kažnjivo s dvije godine zatvora i 30 000 eura kazne.

Nakon tri mjeseca žučne rasprave, francuski parlament definitivno je usvojio prijedlog zakona Socijalista. Njegov cilj je primijeniti kazneno djelo ometanja abortusa na mnoge medije.

Sličan je zakon u Francuskoj na snazi od 1993., ali je do sada kažnjavao samo one koji su protuabortivnim aktivnostima ometali rad ustanova koje vrše abortus ili koji su ometali njegovo osoblje.

Od sada će zakon sankcionirati sprječavanje izvršenja abortusa ili informiranje o njemu „svim oblicima javnog priopćavanja, u koji se ubraja i prijenos podataka elektroničkim putem na način koji optužbama ili uputama namjerno dovodi u zabludu, s ciljem zastrašivanja, o karakteristikama ili medicinskim posljedicama abortusa.“

Pobjeda je to za Planning familial i razne lijeve udruge, koje o ovom zakonu govore kao „zaštiti prava na informaciju“ i „učvršćivanje zakona o pravu na pobačaj“, kako je to sažeo Visoki savjet za jednakost.

Za to tijelo, takav tekst zakona je „jasan i potreban odgovor na dezinformacije o pobačaju koje su organizirale skupine protiv prava na izbor, jer se 57% mladih žena koristi internetom da bi se informiralo o svojem zdravlju.“

Internet je „prva povratna informacija ženama suočenima s neželjenom trudnoćom,“ potvrdila je ministrica za prava žena, Laurence Rossignol.

Službeni broj pobačaja u Francuskoj je ustaljen od 2006. godine i iznosi nešto više od 200 000 godišnje.

Reakcija pro-life pokreta

Usvajanje zakona nije utišalo polemike. Klub Republikanaca, koji smatraju da je zakon narušavanje slobode izražavanja, najavio je žalbu pred Ustavnim vijećem.

Zastupnici u Senatu i Skupštini u neslozi suveć tjednima, a izglasovali su različite verzije teksta.

Zajednički odbor Skupštine i Senata, koji je trebao ujednačiti tekst zakona, nije u tome uspio.

Verzija iz Skupštine, u Senatu ocijenjena kao neustavna, ipak je usvojena. Karakterizira ju specifičnost kaznenog djela „prijenosom podataka elektroničkim putem, dok je Senat bio više usmjeren na internetske stranice kao posredne izvore moralnog i psihološkog pritiska u odnosu na osobe koje traže informaciju o dobrovoljnom prekidu trudnoće.

S druge strane, pro-life pokret, nezadovoljan zbog usvajanja zakona, okrenuo se sudskoj zaštiti.

Udruga Alliance Vita najavila je podizanje tužbe pred Upravnim sudom protiv Francuske.

U postupku će nastojati dokazati netočnost i neobjektivnost informacija o abortusu koje stoje na stranicama Ministarstva zdravstva.

Udruga, koju je 1993. osnovala Christine Boutin, održava stranicu www.sosbébé.org, jednog od portala pogođenih primjenom novog zakona i kaznenog djela ometanja abortusa.

Posljedice za Francusku

Pitanje abortusa je do sada bilo zanemarivano u medijima i političkim kampanjama, međutim, pred nadolazeće predsjedničke izbore postalo je važno.

Troje vodećih kandidata u utrci za mjesto predsjednika države, konzervativni su republikanac François Fillon i kandidatkinja desnice Front National Marine Le Pen te nezavisni Emmanuel Macron.

Socijalisti priznaju da je francuski narod sve više nesklon ljevici te ne polažu velike nade u vlastitog kandidata, ne dajući nimalo potpore svojem bivšem članu Emmanuelu Macronu koji ima potporu moćnih medija, banaka i globalista.

Imigracijska i ekonomska politika, teroristički napadi te agresivno nametanje lijeve ideologije kroz zakone poput ovoga, itekako su doprinijeli francuskom zaokretu u desno.

Pro-life pokret u Francuskoj neće biti ušutkan nikakvom represijom, a ovogodišnji Hod za život potvrđuje da je sve više ljudi u Francuskoj zainteresirano za pitanje života.