Početkom srpnja održala se sjednica Odbora zakonske inicijative za neradnu nedjelju. Članovi odbora razmotrili su daljnje korake vezane uz zakon o neradnoj nedjelji.

Iako je prijedlog građanske inicijative prošao prvo čitanje u poljskom parlamentu Sejmu, prema saznanjima sindikalista, rad na propisima protječe vrlo sporo.

Nedavno je ministrica obitelji, rada i socijalne politike, Elżbieta Rafalska, izjavila da ograničenje trgovine treba uvoditi postupno, a da će tempo rada na zakonu ovisiti o parlamentu.

Nove propise, uostalom, ne odobravaju vlasnici trgovačkih lanaca, pretežito stranih. Nastoje prestrašiti društvo najavljivanjem masovnih otpuštanja, smanjenja prometa te manjih prihoda u državnom proračunu.

„Takvi su argumenti neutemeljeni“, pojašnjava Alfred Bujara, predsjednik trgovinske „Solidarnosti“. Na televiziji TV Trwam uvjeravao je da je prijedlog zakona dobar i hermetičan; radnici očekuju da vodeća stranka „Pravo i pravednost“ ispuni dano obećanje.

„Ministrica Elżbieta Rafalska govorila je o kompromisu koji bi se na početku odnosio na uvođenje dviju neradnih nedjelja da bi se postupno došlo do sve četiri. Na Odboru ćemo i o tome razgovarati, ali ako dođe do toga da Vlada uvede samo dvije neradne nedjelje, tada ćemo mi kao Odbor ustrajati u stajalištu da budu četiri neradne nedjelje jer smo s tim ciljem i uputili naš prijedlog. Radnici bi za dvije radne nedjelje trebali dobiti sto posto dodatka za rad. U zakonu bi trebala stajati odredba prema kojoj se za godinu ili dvije dolazi i do treće nedjelje, a onda za tri ili četiri godine i do četvrte“, naglašava Alfred Bujara.

Prijedlog zakona predviđa da će se zabrana trgovine odnositi na većinu trgovačkih objekata. Ipak, u obzir su uzeti određeni ustupci kao što su predblagdanske nedjelje, benzinske crpke te suvenirnice.

Prema Ministarstvu obitelji, rada i socijalne politike stupanje rješenja na snagu realno je očekivati za 2018. godinu.