Program „Obitelj 500 plus“ koji je pokrenula poljska Vlada, imao je tri osnovna cilja – pobijediti u borbi sa siromaštvom, poduprijeti obitelji i pozitivno utjecati na povećanje stope rođenih.

Već se danas može zaključiti da su prva dva cilja uspješno ostvarena.

Ne tako davno demografi su prognozirali da će 2100. biti samo 12 milijuna Poljaka (trenutačno stanje 38,5 mil., op. prev.). Danas je, pak, vidljivo da je to bilo zloguko predviđanje.

U demografiji se, ipak, nešto pokrenulo. Pad broja rođenih, naposljetku je zaustavljen. U mnogim vojvodstvima veći je broj rođenih, nego umrlih.

Je li to zasluga programa „Obitelj 500 plus“?

„Porast broja rođenih ili, također, broja trudnoća, možemo povezati s programom „Obitelj 500 plus“. Ipak, jesu li se žene odlučile za trudnoću, tj. za dijete zbog nedavno uvedenog programa „Obitelj 500 plus“, to treba pitati izravno njih“, objašnjava dr. Krzysztof Szwarc, demograf s Ekonomskog fakulteta u Poznanju.

U Velikopoljskoj, u kojoj je godinama broj rođene djece bio u opadanju, 2016. nešto se promijenilo. U prvih šest mjeseci protekle godine rođeno je 18 348 djece. Međutim, u istom tom razdoblju 2015. na svijet je došlo 300 djece manje.

Rekordan broj rođenih u protekloj godini zabilježila je Ginekološko – porodnička bolnica u Poznanju. U toj je bolnici rođeno preko 7 600 djece.

„Po mojem skromnom mišljenju, tu postoji nekoliko čimbenika. Ponajprije, taj je demografski rast povezan sa ženama koje imaju posljednju priliku za rađanje djece“, kaže Lesław Ciesiółka, glasnogovornik poznanjske bolnice.

Riječ je o osobama rođenim ranih 80-tih godina. Tada smo u Poljskoj imali „baby boom“. Te osobe sada imaju po 30 i nešto godina. Za žene u tim godinama to je posljednja prilika za odluku o trudnoći.

Drugi čimbenik, koji je utjecao na veći broj rođenih, također je i stabilna situacija na tržištu rada.

Treći čimbenik je već navedeni program „Obitelj 500 plus“. Osim toga što je pozitivno utjecao na porast broja rođenih, Vladin je program također smanjio sferu siromaštva.

„Do nas dopiru signali da si obitelji konačno mogu priuštiti i odlazak na godišnji odmor. Učinci takve ekonomske stabilizacije imaju odjeka“, napominje glasnogovornik Velikopoljskog vojvodskog ureda Tomasz Stube.

Iz izvješća poljskog Vijeća Europske mreže za suzbijanje siromaštva, proizlazi da program „Obitelj 500 plus“ pomaže u suzbijanju siromaštva među djecom.

Godine 2014. u krajnjoj je bijedi u Poljskoj živjelo preko 700 000 djece. Trenutačno taj broj varira oko 180 tisuća. Vjerojatno je program „Obitelj 500 plus“ utjecao na to da danas što manje obitelji tzv. kratkoročnim pozajmicama krpaju kraj s krajem.

„U Poljskoj su roditelji pozajmljivali novac da bi opremili djecu za školu. To je bilo užasno u našoj zemlji. Bilo je ispod svakog dostojanstva.

Ako tvrtke ili banke koje dodjeljuju kratkoročne pozajmice propadnu zbog toga što roditelji više ne uzimaju kredite za udžbenike, tada nam je drago zbog toga“, ističe Elżbieta Lachman, potpredsjednica Vijeća velike obitelji iz Poznanja.

Protekle je godine korisnicima programa isplaćeno ukupno 16 milijardi zlota. Ove će godine taj iznos biti i viši jer je program pokrenut u siječnju, a ne u travnju kao prošle godine.

Početkom travnja ove godine premijerka Beata Szydło izjavila je da obitelji znaju pametno gospodariti doprinosima iz programa „Obitelj 500 plus“.

„Ako se ima povjerenje u poljske obitelji, tada ti novci nisu uzalud potrošeni, već savršeno uloženi. Poljske obitelji znaju kako je najbolje uložiti taj novac. Naše najveće ulaganje su sva ta nasmijana, prekrasna djeca koja su naša budućnost“, naglasila je šefica vlade.

Program „Obitelj 500 plus“ koristi 2 560 000 obitelji. Pravo na dječji doplatak ostvaruje se na svako drugo i sljedeće dijete, neovisno o prihodima, a također na prvo dijete, ako prihodi ne premašuju 800 zł po osobi ili 1 200 zł kada su roditelji njegovatelji djece s teškoćama u razvoju, odnosno s invaliditetom.