Ovogodišnji Hod za život i obitelj, tj. hodovi, održat će se u većinom ove nedjelje, 11. lipnja 2017., u više od 160 gradova s više stotina tisuća obitelji okupljenih pod ovogodišnjim geslom: „Vrijeme je za obitelj“.

Najstariji od svi hodova, onaj varšavski, obilježava se već dvanaesti put.

„Ove godine radosni smo što se našoj inicijativi priključilo još trinaest novih gradova kao što su: Węgorzewo, Rabka Zdrój, Jarosław, Janów Lubelski, Pszczyna, Żywiec, Dukla, Włocławek, Siemiatycze, Gryfice, Wągrowiec, Strzelce Opolskie, Włodawa“, kaže Sylwia Zborowska, koordinatorica Hoda.

Marsz dla Życia i Rodziny 2017

Czas na miłość, czas na szczęście, czas na pełnię życia…CZAS NA RODZINĘ! ?‍?‍?‍?Chodźcie z nami na XII Marsz dla Życia i Rodziny w Warszawie! 🙂 ?Link do wydarzenia: http://bit.ly/2r3SEQY ?#MarszDlaŻyciaiRodziny #CzasNaRodzinę #11Czerwca

Gepostet von Marsz dla Życia i Rodziny am Montag, 29. Mai 2017

Kada bi garnitura na vlasti snagu glasa svojih građana mogla prenijeti u svoja djela, kao što je to učinila podlegnuvši nekim zahtjevima „Crnog prosvjeda“ (prosvjed protiv potpune zaštite nerođenih u listopadu 2016.), tada bi pitanje potpune zaštite života, vraćanje obitelji važne uloge u društvu i njezina zaštita od destruktivnih ideologija, postale isključivi prioritet djelovanja političara.

Ovogodišnji hod bit će odgovor na djelovanje feminističkih i ljevičarskih organizacija koje su se okupile pod mračnim znakom crnog kišobrana, nastupajući protiv života u ime izopačeno poimane slobode.

Zborowska napominje da za postizanje promjena treba pokazati vrijednost obitelji, zajedništva, bračnih i roditeljskih odnosa te veliku brigu za najslabije i najranjivije, a to su nerođena djeca. To je važan glas jer odbacivanje građanskog projekta „Zaustavimo abortus“ te donošenje kompromisa u slučaju abortusa, znači smrt troje nerođene djece dnevno.

Paweł Kwaśniak, predsjednik „Centra za potporu inicijativama za život i obitelj“, naglašava da usklik „Vrijeme je za obitelj“ treba shvatiti u više dimenzija. S jedne strane to je priznanje onog što je Vlada uspjela ostvariti da bi se poboljšao život obitelji, ali s druge strane to je i podsjetnik da na tom području još mnogo toga treba učiniti. Prije svega, riječ je o zaštiti od utjecaja rodne ideologije koja pokušava zamijeniti obitelj neformalnim vezama, također homoseksualnim.

Što obitelji očekuju?

Obitelji se zalažu za odbacivanje Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji (Istanbulska konvencija) koja obitelj, tradiciju i religiju smatra sumnjivim i opresivnim tvorevinama.

Zatim, obitelji podupiru i zaštitu djece od liberalnog spolnog odgoja te ukidanje potpore zaključku Europskog vijeća koji se odnose na popis mjera Europske komisije u svrhu poboljšavanja jednakosti LGBT zajednice.

„U svakom slučaju, temelj svih aktivnosti, koje podupiru ulogu obitelji, mora postati pravna zaštita ljudskoga života. Da bi obitelj postala jezgrom društvenoga života, mora biti ispunjen uvjet cjelokupne zaštite života svakog čovjeka, također nerođenog. Stoga i geslo „Vrijeme je za obitelj“ sadrži u sebi poziv na život nerođene djece“, dodaje Kwaśniak.

„Zajednički provedeno vrijeme dobra je prilika da se učvrste obiteljske veze. To je veoma važno, posebice u vremenima kada slabe međunaraštajni odnosi, a ulogu majke i oca u odgoju djece, preuzimaju škola ili razne tehnologije. Hod za život i obitelj trebao bi služiti kao događaj koji sudionicima i društvu osvještava nužnost neprestane skrbi za razvoj obiteljskih odnosa utemeljenih na ljubavi i međusobnoj odgovornosti. Mukotrpan rad na tom području trebao bi zaustaviti val razvoda koji uzrokuju krah obitelji i uništavanje emocionalnoga života, pogotovo onih najmlađih“, napominje Kwaśniak.