Nakon vijesti da je predsjednik SAD-a Donald Trump ponovno donio zakonsku pro-life odredbu koja zabranjuje da se organizacije koje promiču abortuse u stranim zemljama, financiraju javnim novcem (o tzv. Mexico City Policy smo već pisali), Nizozemska je predložila novi destruktivni projekt promicanja abortusa diljem svijeta.

Zakonodavci u Nizozemskoj, jednoj od malobrojnih zemlja gdje je, uz abortus, barbarska praksa eutanaziranja djece zakonski dopuštena, predlažu novi globalni proabortivni fond za prikupljanje novca koji SAD od nedavno više ne osigurava.

Reuters prenosi da su članovi nizozemske Vade prošlog tjedna održali sastanak s drugim članicama EU-a na kojem su razmatrali stvaranje takvog fonda, kako bi koliko je god moguće nadomjestili spomenuti finacijski gubitak.

Prema Guardianu, nizozemska ministrica vanjskih poslova i razvitka, Lilianne Ploumen, rekla je da je u pregovorima s 15 do 20 zemalja i zaklada iz Europe, Južne Amerike i Afrike.

Koliko je intenzivno započela rad na toj inicijativi, ministrica je pokazala rekavši da želi da se fond pokrene i profunkcionira u iduća dva do tri tjedna.

Svoje sudjelovanje u fondu već je potvrdila Belgija, a vrlo bliska toj ideji je i Danska, čija je ministrica za razvitak, Ulla Tørnæs, kazala da će njezina zemlja „nastaviti biti snažan međunarodni glas za djevojke i ženska prava, uključujući i njihova seksualna i reproduktivna prava“.

Pridruživanje fondu razmatra i liberalna kanadska Vlada, što je potvrdila i ministrica međunarodnog razvitka Marie-Claude Bibeau, kazavši da je namjera Kanade „unaprijediti snažnu žensku agendu“.

Među vodećim organizacijama u promicanju abortusa u svijetu sada već odveć zloglasni International Planned Parenthood Federation, potom Marie Stopes International te United Nations Population Fund (UNFPA) koji je bio izravno uključen u kinesku politiku jednog djeteta koja od 2017., nakon više od 40 godina, više nije na snazi.

Nizozemska je Vlada procjenila i da će te zemlje u iduće četiri godine trebati izdvojiti oko 600 milijuna dolara radi podrške i promicanja abortusa diljem svijeta.