Na Svjetski dan osoba s Downovim sindromom, 21. ožujka, tv emisija „La Măruţă“ na kanalu ProTV, ugostila je Cristinu Bălan, pobjednicu petog i najnovijeg izdanja pjevačkog natjecanja „Glas Rumunjske“.

Prvi put je govorila o stvarnoj motivaciji njezina sudjelovanja u tom natjecanju.

„Rečeno mi je da mogu imati medicinski abortus. Iskreno, to me najviše boljelo – činjenica da se moja trudnoća nije smatrala održivom, već neispravnom. Ne razumijem kako netko može reći da je istrebljivanje genetski manjkave trudnoće dobra stvar. Čula sam mnoga takvih mišljenja koja nanose bol duši poput vruće željezo koži. To je vrlo bolno.

Kada su moji dečki imali godinu dana, odveli smo ih na liječnički pregled. Liječnik nas je izbacio, jer sam mu rekla da Downov sindrom nije bolest. Čini mi se da liječnici pokazuju hladnoću prema ovom stanju.

Ne bih htjela upotrebljavati teške riječi, ali čini mi se da ih liječnici gledaju s prijezirom. Kao da su ta djeca otpatci. To je definitivno genetsko stanje. Možda griješim, ali prečesto sam pod dojmom da liječnici na čudan način gledaju moje dečke, kao da govore da su neispravni. Moguće da sam previše subjektivna, no previše se bojim diskriminacije.”

Neposredno prije emisije, Cristinin suprug Gabriel, na svojem je FB profilu napisao:

„Bez obzira koliko su ljudi suosjećajni, teško mogu shvatiti što se događa roditelju koji ima dijete s posebnim potrebama. Tijekom natjecanja za „Glas Rumunjske“, iznova sam ponavljao da postoji razlog zašto se Cristina odlučila natjecati. Taj razlog bili su oni, NAŠA ČUDA, naše bebe – Toma i Matei, ali i 50 000 rumunjske djece s dijagnozom sindroma Down. Oni su razlog! Sve smo riskirali za njih i danas, na dan Downova sindroma, dolazimo u emisiju radi samog značenja Down sindroma i o tome što svi možemo učiniti za ove posebnu djecu. Jer ako to stvarno želimo, onda i stvarno možemo promijeniti život zajedno (#‎schimbămviațaîmpreună#changelifetogether)!“

Downov sindrom (Trisomija 21) je razvojni poremećaj uzrokovan dodatnim kromosomom 21 u genetskom kodu. To otežava stanicama da pravilno kontroliraju koliko je bjelančevina napravljeno. Prema objašnjenju na internetskoj stranici Sveučilišta Utah, proizvodnja previše ili premalo bjelančevina može imati ozbiljne posljedice.

Blizanci Bălan, Toma David i Matei Nikolas, danas imaju tri godine.

Majka Cristina odlučila je pokrenuti vlastitu kampanju za podizanje svijesti o problemima s kojima se suočavaju osobe sa sindromom Down i njihove obitelji.