U Italiji je 5. veljače proslavljen 39. Dan života. Za tu je prigodu Stalno biskupsko vijeće Talijanske biskupske konferencije objavilo poruku „Žene i muškarci za život tragom svete Terezije iz Kalkute“.

Osvrćući se na poruku talijanskih biskupa, Carlo Casini, počasni predsjednik Pokreta za život, podsjetio je kako su Majku Tereziju proglasili počasnom predsjednicom svih pokreta za život u svijetu te da ju je sveti Ivan Pavao II. proglasio njihovom duhovnom predsjednicom.

„Ovih dana podsjećam na važnost dviju rečenica Majke Terezije, koje je često ponavljala“ – kazao je Casini.

Jedna je: „Ako prihvatimo da neka majka može ubiti plod svoje utrobe, što nam ostaje? Pobačaj prijeti miru u svijetu“.

Druga je pak: „Obećajmo si da u ovom gradu nijedna žena ne može reći da je bila primorana pobaciti“.

Prva je rečenica vrlo jaka i jasna; pobačaj je užasno zlo. Druga pak izražava nježnost i prihvaćanje; nastojimo boraviti s djecom i dijeliti teškoće žene. Ovo je, po meni, glavna poruka Majke Terezije za Dan života – ustvrdio je Casini.

Na primjedbu da je Majka Terezija primjer obrane života, rekao je da život uvijek treba braniti. Majka Terezija je bila moćna, čak je dobila Nobelovu nagradu za mir, zvali su je da govori na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, a ondašnji ju je glavni tajnik nazvao „najmoćnijom ženom svijeta“, zbog njezina opredjeljenja za siromašne, napuštene, za one koje je svijet odbacio, a ona bi rekla, „koje su drugi odbacili“.

„Istina je pak koju mi je mnogo puta potvrdila, a koju treba istaknuti na Dan za život, što me posebno veseli, da je nerođeno dijete najsiromašnije stvorenje, jer je u njemu sasvim gola ljudskost, koja nema ništa. Ako se djetetu oduzme majčina ljubav, onda je uistinu najsiromašnije stvorenje na svijetu“ – podsjetio je Casini dodajući:

„Jednom nam je Majka Terezija rekla užasnu rečenicu: ‘U Kalkuti skupljam umiruće osobe, bačene na hrpe smeća, sa mnom žive posljednje trenutke svojega života te tako barem malo osjete ljubav, a nema zakona koji veli da je dobro starije osobe, bolesnike i gubavce bacati na hrpe smeća i činiti da tako umiru.’“

„Naprotiv, glede nerođene djece postoji zakon: čak se plaćaju oni koji ubijaju djecu. Kamen temeljac novoga humanizma je prihvat nerođene djece“, ovu misao Majke Terezije iz govora u Firenci 1986. godine rado spominjem – istaknuo je Carlo Casini.

Na upit o borbi protiv pobačaja, rekao je da se radi o žurnom promišljanju o početku života. Majka Terezija je tvrdila da je maleno, još nerođeno dijete stvoreno za vrlo veliku stvar: da ljubi i da bude ljubljeno. Dakle, hitno je i vrlo potrebno duboko promišljanje o djetetu, o početku života. Ali je također potrebno to naviještati, što je činila Majka Terezija iz Kalkute.

Papa Ivan Pavao II. je pisao: „Na svjetskoj je razini u tijeku urota protiv života, a ona se izražava ne toliko negiranjem ljudskosti začetog djeteta, već odvraćanjem pogleda od njega, nastojanjem da se o njemu ne govori, da ga se ne uzima u obzir“. Upravo stoga ne smijemo posustati stvarnom pomaganju života – prema majkama, prihvatu majki i dijeljenje njihovih teškoća – ujedinimo postojan i odvažan navještaj: začeto je dijete jedan od nas – zaključio je Carlo Casini.