Na početku zasjedanja francuske Narodne skupštine, zastupnica Front Nationala Marion Maréchal-Le Pen (nećakinja Marion Le Pen) nije oklijevala kritizirati uvjete u kojima je zakon nastao.

Nakon što je početkom prosinca 2016. na prijedlog Socijalističke partije zakon prošao prvo čitanje, 24. siječnja je Narodna skupština prihvatila zakon o tzv. „zločinu opstruiranja abortusa“.

Inače, tema abortusa postaje sve aktualnija u predsjedničkoj kampanji koja je u tijeku.

Vikend prije, protivnici abortusa masovno su se pokrenuli na Hodu za život kako bi izrazili svoje neslaganje sa zakonom o „zločinu opstrukcije“.

Insinuiranje da je Hod za život dio pokreta Manif pour tous, pokrenut unutar Republikanske stranke, kao “činjenicu” je izrazila ministrica za ženska prava Laurence Rossignol.

„Glas onih koji preispituju temeljno pravo na prekid neželjene trudnoće postao je sve jači”, izrekla je prije nego li se osvrnula na izjave Françoisa Fillona o abortusu, koji je kao predsjednički kandidat Republikanaca izjavio da je osobno protiv abortusa.

Povrh pitanja o „zločinu ometanja“, Rossignol se izravno obratila predstavnicima desnice u Skupštini: „gdje su Republikanke?… skupili ste dvanaest muškaraca da govore o utrobi žene, trudnoći i abortusu”, grmjela je ministrica demagoški. „Žena koja pobacuje ne prekida život“ (!), poentirala je na kraju na zbunjenost prisutnih.

Suočeni s ovim napadima, nekoliko zastupnika Republikanaca umjesto rasprave “za” ili “protiv” tzv. Veil zakona o abortusu, pokušalo je vratiti raspravu na temu slobode izražavanja.

„Jeste li uopće svjesni da ovim tekstom činite zločin ometanja slobode?”, inzistirao je Christian Kert prije nego li je pozvao na slobodu izražavanja kao „temeljno pravo zajamčeno Ustavom”.

Prijedlog zakona je još nazivan „beskorisnim ubijanjem slobode” koji oslikava „obilježje užasnog i arogantnog stava”.

Ovaj tekst „narušava pravo da u našoj zemlji postoje mišljenja različita od mišljenja vlade”, izjavio je Frédéric Poisson, predsjednik Stranke kršćanskih demokrata.

Usred tih rasprava zastupnica FN Marion Maréchal-Le Pen u izvanrednoj je digresiji podsjetila na svoje “slučajno” rođenje:

„Sviđalo vam se ili ne – dopustit ću da ovo kažem jer je stvar poznata u javnosti – pred vama je jedna slučajna koja živi dobro” (njezin otac je novinar Roger Auque, međutim odgojio ju je poočim Samuel Maréchal).

Nakon procjene da „mnogo žena pobacuje zbog ekonomskih razloga”, optužila je zastupnice Socijalističke partije da su „rigidne feministice” i „politički dinosauri iz vremena šezdesetosmaške revolucije”.

Republikanci su već najavili da će podnijeti žalbu Ustavnom vijeću zbog ovoga teksta kojim se omogućuje kazna od dvije godine zatvora i 30 000 eura onima koji sprječavaju ili odgovaraju ženu od abortusa ili informiranja o abortusu “bilo kojim načinom komuniciranja ili javno, uključujući širenje ili emitiranje elektroničkim putem ili on-line informacijama kojima bi se namjerno dovodilo u zabludu, kao sredstvom odvraćanja, te o karakteristikama ili medicinskim posljedicama abortusa”.

Prva verzija teksta je bila pročitana u prosincu. Ona je izmijenjena kako bi se izbjegao rizik od proglašavanja zakona neustavnim.

Ako se oba parlamentarna doma ne usuglase, Senat će izglasati novi tekst zakona 14. veljače, a nastave li se razlike, zadnju riječ prije suspenzije parlamentarnog rada krajem veljače, imat će Narodna skupština.