Brandi Swindell je američka pro-life aktivistica koja je osnovala nekoliko centara u službi žena koji konkuriraju organizaciji Planned Parenthood.
Prošlog tjedna poznati časopis „Cosmopolitan“ objavio je intervju s Brandi Swindell, predsjednicom centara Stanton Healthcare.

No, tko je ova žena i koji su njezini ciljevi?

Swindell je 39-ogodišnja Amerikanka, posvećena od svoje najranije mladosti pro-life aktivizmu diljem SAD-a i Sjeverne Irske. Njezin posljednji projekt ima revolucionarni cilj: u službi ženama po pitanju brige o plodnosti, reprodukciji i trudnoći zamijeniti proaborusnom divu Planned Parenthoodu.

Projekt Brandi Swindell, koji ona naziva „the Stanton Revolution”, nosi ime u čast Elisabeth Stanton, poznate feminističke aktivistice kojoj se Swindell divi, s rečenicama poput ove koja se nalazi na internetskim stranici Stantona: „kada imamo na umu to da su žene bile tretirane kao vlasništvo, ponižavajuće je za žene to da bismo djecu trebali tretirati kao vlasništvo kojim možemo raspolagati kako nas je volja.”

U zanimljivom časopisu Cosmopolitan Swindell objašnjava veliki uspjeh koji postiže njezin projekt: „Kada kažemo Stanton Revolution, zaista vjerujemo u to. Ovaj model i ovaj pristup funkcioniraju. Jednostavno ima smisla i pravi je trenutak. Ljudi su gladni toga.”

Uspjeh se očitovao u samo deset godina: od jednog centra nastala je raširena mreža za brigu o trudnicama u pet saveznih država i Sjevernoj Irskoj.

Čak i „Cosmopolitan“, tradicionalno opredjeljen kao pro-choice, prepoznaje to da je, iako je malo vjerojatno da projekt Brandi Swindell zamijeni Planned Parenthood, ona sigurno na dobrom putu.

Jedna od njezinih suradnica kaže: „Znamo da je Planned Parenthood poput Golijata na drugoj strani. Trebamo vidjeti ono što oni nude i ono što mi, također, možemo ponuditi, a to je ono što Brandi čini. Ima model, ima poduzetnički plan, inteligentna je, snalažljiva i strahovito gorljiva. Stvorila je nešto što je dugotrajno i ponovljivo, a to je ono veliko u svemu tome.

Osim toga, pažnja koja se posvećuje ženama, osobna i bliska, čini da ima mnogo osobnih svjedočanstava koja govore njoj u prilog. „Postupaju s tobom kao s prijateljicom”, „besplatno ti rade ultrazvuk, i to je nevjerojatno”, „osjećam se prihvaćenom”, „da mogu, rekla bih svima da odu u Stanton da tamo nadziru trudnoću” – neka su od svjedočanstava koja čitamo u časopisu.

Inicijative poput ove su one koje mijenjaju društvo.