Pariz, Francuska – Djevojčica čiji su se roditelji borili protiv odluke bolnice da se uklone aparati koji su je održavali na životu, probudila se krajem studenog iz kome, izvještava Daily Mail.

Marwa (1), koja živi sa svojom obitelji u Francuskoj, stavljena je u medicinski izazvanu komu u listopadu, nakon što je zaražena nekim ozbiljnim virusom, kako stoji u izvješću.

Liječnici bolnice La Timone u Marseilleu rekli su roditeljima da žele maknuti Marwu s aparata jer će najvjerojatnije, ako preživi, imati ozbiljna oštećenja mozga i vjerojatno nikada ne će moći samostalno disati, jesti ni hodati.

Njezini roditelji borili su se protiv plana bolnice i na sudu te su tražili da se njihovoj kćeri dozvoli još vremena da bi se oporavila. Pokrenuli su i peticiju pod nazivom Ne bez moje Marwe, da bi bolnica njihovoj kćeri dala još vremena. Peticiju je potpisalo gotovo 115 000 ljudi.

Francuski sud nedavno je obitelji dopustio produženje brige za djevojčicu u trajanju od još dva mjeseca. Samo nekoliko dana nakon te odluke, njezini roditelji izvijestili su da se djevojčica probudila. Dana 22. listopada njezin je otac na svojem facebook profilu postavio video na kojem je djevojčica Marwa budna i smiješi se.

„Njezin se oporavak nastavlja, ali vidimo napredak svaki dan i to nam povećava nadu,“ rekao je njezin otac za francuske medije. „Kada joj govorim, ona čuje moj glas, reagira na njega, a ponekad se i nasmiješi.“

Na postojeću peticiju njezina je obitelj dodala tekst: „Samo nam Marwa daje nadu jer je svakim danom sve bolje i bolje. Jedino što joj treba je vrijeme.“

Tijekom godine, LifeNews izvijestio je o nekoliko priča koje su uključivale bolesnu djecu čiji su liječnici željeli maknuti aparate koji su ih održavali na životu, unatoč volji njihovih roditelja. Svaki od tih slučajeva završio je na sudu u borbi roditelja i bolnice.

Israel Stinson (2) iz Kalifornije, kojem je dijagnosticirana moždana smrt nakon nekoliko napada astme, tijekom proljeća našao se u središtu borbe između svojih roditelja i bolnice, nakon što je donesena odluka bolnice da dječaka skinu s aparata. Nakon mjeseci borbe, Israel je prebačen u bolnicu u Gvatemali gdje je dalje liječen i gdje je dobio šansu da se oporavi. Međutim, dječaka su vratili u bolnicu u SAD-u u kolovozu te je sud ubrzo razrješio sudsku zabranu koja je sprječavala bolnicu da ugasi njegov respirator. Dječak je ubrzo nakon te odluke preminuo.

Djevojčica Mirranda Grace Lawson (2), umrla je u listopadu u Virginiji. U to su se vrijeme njezini roditelji također na sudu borili protiv bolnice koja je željela ugasiti njezin respirator. Liječnici su rekli da je djevojčica, koja se ugušila komadićem kokica, vrlo vjerojatno pretrpjela moždanu smrt i željeli su isključiti respirator. Djevojčica je umrla tijekom liječenja i dok je još bila priključena na aparate koji su je održavali na životu.