Kao trudna srednjoškolka odbila abortus – danas pomaže tinejdžericama da izaberu život

215
Izvor: Youtube snimka zaslona

Kenija – Kada je Beth Kimailu zatrudnila tijekom svoje završne godine srednje škole, razmišljala je o abortusu.

Kimailu je za Daily Nation izjavila da, iako se osjećala posramljeno i uplašeno, svejedno je za svojeg sina izabrala život.

Zbog svoje snage i ustrajnosti, Kimailu je maturirala i kasnije završila i fakultet kao samohrana majka. Danas Kimailu vodi program u svojoj domovini Keniji kojim ohrabruje trudne tinejdžerice da izaberu život za svoju djecu i ostanu u školi.

Od kada je započela voditi program u siječnju 2016., pomogla je gotovo 50 mladih žena i njihovim bebama kroz program Tabasamu Kenija (tabasamu na svahiliju znači osmijeh).

Kada je zatrudnila, Kimailu se bojala reći za trudnoću svojoj majci koja je također bila samohrani roditelj. Također, bojala se da će izgubiti srednjoškolsku stipendiju. Sa svime time u mislima te razmišljajući i o svojim budućim planovima vezanim za fakultet, abortus se činio kao lakši izbor.

Svejedno, Kimailu je odbila abortus i odlučila biti samohrana majka. Od kada se njezin sin rodio prije sedam godina, danas 28-godišnjakinja kaže da osjeća veliki teret i obvezu doći do drugih trudnih tinejdžerica.

„Bio je to san od kada sam rodila svoje prvo dijete i čekala svoje završne ispite u školi. Međutim, cijela ideja se počela ostvarivati 2013. godine kada sam bila trudna sa svojim drugim djetetom. Nažalost, imala sam komplikacije u trudnoći koje su rezultirale oštećenjem maternice.“

Izgubila je svoje drugo dijete spontanim pobačajem, a liječnici su joj rekli da više nikad neće moći zatrudniti.

„Ta me situacija natjerala na razmišljanje o tome što bi se dogodilo da sam učinila abortus kada sam prvi puta ostala trudna i da nikada nisam rodila svojega sina. Danas bih bila u situaciji da nikada ne ću moći imati djece i nikakvu nadu da ću ikada čuti da me netko zove ‘mama’.“

Kimailu je odlučila da će se boriti i pobijediti sve poteškoće da bi pomogla ostalim trudnim tinejdžericama u Keniji. Kroz svoj program ona ohrabruje te mlade majke da odbiju abortus i da ostanu u školi. Također razgovara i s roditeljima tih djevojaka ne bi li i oni podržali svoje kćeri i pomogli svojoj unučadi.

„Moja poruka tim roditeljima i njihovim kćerima jest da trudnoća nije ujedno i kraj obrazovanja za te djevojke.“, rekla je.

U SAD-u, organizacije za život, uključujući i mnoge centre za trudnoću, udruge Studenti za život i Feministkinje za život, također imaju programe potpore za trudne studentice. Inicijativa „Trudna na fakultetu“ pruža vodič za studente i studentice koji se nalazi na internetu te je dostupan u svih 50 saveznih država.

Razne studentske skupine za život rade na tome da bi u kampusima i na fakultetima okruženje bilo više prijateljsko i dobrodošlo za sve studente-roditelje. Takve se skupine zalažu da u kupaonicama budu i stolovi za presvlačenje pelena, nude besplatnu uslugu čuvanja djece i ohrabruju škole da se prilagode trudnicama i studentima-roditeljima.