Smatram da abortus nije u redu, ali zakon se često razlikuje od naših osobnih uvjerenja.“

Prema pisanju kanadskog National Posta, ta izjava prošloga mjeseca bila je dovoljna da nastavnik privatne škole Fraser Academy iz Vacouvera dobije otkaz.

Konzervativna kolumnistica Christie Blatchford izvijestila je o dopisivanju s čovjekom koji je tražio da njegovo ime ostane neobjavljeno. Tvrdio je da je za vrijeme poučavanja na satu predmeta o zakonu u 12. razredu, ponudio nekoliko primjera u kojima bi nečija moralna uvjerenja mogla biti u sukobu sa zakonom.

Nakon što je iznio svoja stajališta o abortusu, jedna od učenica izjavila je da se osjeća izazvanom i napustila je razred. Poslije toga te nakon što se nastavnik odbio ispričati, zatražila je ispriku i uputila žalbe nadređenima.

Kada nisam pokazao kajanje“, rekao je, „ pozvali su me na gornji kat dvojici nadređenih i zatim me žestoko ispitivali, napominjući da mi je posao na kocki.“ Nastavnik je zatim pristao ispričati se, ali njegova isprika nije dobro primljena:

On joj se ispričao, a zatim je učinio nešto što je očigledno bilo kobna pogrješka. Rekao je da mu je ona draga i da je kao učenica bistra i uključena te da je to isto rekao i njezinu ocu na nedavnom sastanku za roditelje.

Ona je zatim izjurila iz učionice u suzama, a njega su nadređeni ponovno pozvali na kritiku, ovoga puta jer je bio „suviše osoban“ pri iznošenju svoje isprike.

Trideseti studenog rečeno mu je da „više ne može nastaviti predavati“ te mu je ponuđena kratkotrajna medicinska nesposobnost obavljanja posla, kao osiguranje za zapošljavanje. Nakon toga su ga ispratili niz hodnik i izvan prostorija zgrade.

U nekoliko navrata pitao je što je krivo učinio, postoje li kakvi krivi navodi ili neprimjereno ponašanje.

Odgovor koji sam dobio bio je da su me prepoznali kao izvrsnog nastavnika, ali da je za školu „sigurnost“ učenika primarna briga.“

Postmedia (roditeljska tvrtka National Posta) je nakon toga objavila članak koji se nastavlja na ovaj slučaj.