Američki predsjednik Donald Trump dao je ultimativnu ponudu Planned Parenthoodu. U izjavi koju je dao za The New York Times, Trump je obavijestio tu organizaciju da će i dalje primati novac poreznih obveznika samo ako prekinu s abortusima.

„Kao što sam već rekao u kampanji, ja sam pro-life i duboko sam predan ulaganju u zdravlje žena i planiram pojačati savezno financiranje neabortivnih usluga, poput pretraga za rak“, rekao je Trump.

„Ankete pokazuju da se većina Amerikanaca protivi financiranju abortusa javnim novcem, čak i oni koji se deklariraju kao pro-choice. Tu postoji mogućnost za te organizacije da nastave s uslugama važnim za zdravlje žena, ali da pritom ne nude abortus.“

Trump je već davao slične izjave tijekom prošlogodišnje predsjedničke kampanje.

Dok je izražavao  negodovanje zbog opsesije abortusom u Planned Parenthoodu, također je prije toga izazvao ljutnju kod konzervativaca kad je izjavio da „Planned Parenthood čini dobar posao za milijune žena“.

Konzervativni zastupnici u Kongresu zatražili su obustavu financiranja Planned Parenthooda nakon niza skandala koji su razotkrivali tu pohlepnu i nehumanu organizaciju.

Na primjer, Center for Medical Progress proveo je tajnu istragu u kojoj su razotkrili da zaposlenici PP-a preprodaju dijelove tijela nerođene djece.

U međuvremenu pro-life organizacija Live Action saznala je da su zaposlenici PP-a morali ispuniti kvote abortusa. Nigdje spomena zdravstvene njege.

Potpredsjednica Planned Parenthooda, Dawn Laguens, tvrdi da se abortusi financiraju od donacija, a ne javnim novcem.

Također, poručuju da neće pristati na Trumpov ultimatum kako ne bi „napustili svoje pacijentice“.

Kada bi njihova tvrdnja bila istinita, tada im novac poreznih obveznika, ne bi bio potreban.