Kandidatkinja novoizabranog predsjednika Trumpa za veleposlanicu UN-a, Nikki Haley, ovu je srijedu tijekom saslušanja pred odborom Senata za vanjske poslove više puta potvrdila svoje pro-life stavove. Ova guvernerka Južne Karoline obećala je da će biti snaga za reformu UN-ova sustava ako bude odabrana za ovu poziciju.

„Čvrsto stojim na pro-life poziciji″, rekla je Haley kao odgovor na pitanja demokratskih senatora Jeanne Shaheen (New Hampshire) i Corya Bookera (New Jersey) u vezi njezine podrške međunarodnom planiranju obitelji.

Promatrač na saslušanju za Friday Fax, izjavio je: „Haley je, tijekom ispitivanja koje je trajalo više od četiri sata, isijavala samopouzdanjem i dostojanstvom, strpljivo odgovarajući na isto pitanje više puta, dok su senatori dolazili i odlazili.″

Senatorica Shaheen stvarala je pritisak na Haley da se obveže da ne izjednačava podršku za planiranje obitelji s abortusom, kao što je to prethodno učinio Rex Tillerson na saslušanju kandidata za državnog tajnika.

To se odnosilo na zakonsku uredbu Mexico City Policy, koja ograničava financiranje planiranja obitelji od stranih grupacija koje promiču ili omogućavaju abortuse, a za istu su uredbu pro-life skupine pozvale novoizabranog predsjednika Trumpa da ga ponovno vrati na snagu.

Tvrdnja da se abortus ne smatra metodom planiranja obitelji, u skladu je s međunarodnim sporazumima, kao što je „Međunarodna konferencija o stanovništvu i razvoju” iz 1994. godine. No, budući da veći dio najvećih stranih organizacija za planiranje obitelji promiče abortus, one prema toj uredbi ne bi ispunjavale uvjete za financiranje iz državnih sredstava, osim ako bi prestali provoditi takvu politiku.

Senatorica Shaheen tražila je od Haley da nastavi podupirati rad UNFPA-e (United Nations Population Fund) ponavljajući da je njihov rad na planiranju obitelji bio „vrlo drugačiji″ od abortusa.

Guvernerka Haley podržala je žene koje imaju znanje i pristup metodama planiranja obitelji, dok je istovremeno naglašavala svoja pro-life načela. Ni ona niti senatori nisu izravno spomenuli zakonsku uredbu Mexico City Policy.

Iako se Haley složila sa Shaheen i Bookerom da ženama u zemljama u razvoju ne bi trebalo biti uskraćeno znanje o planiranju obitelji ili pristup tim metodama, činjenica je da nije spomenuto da su znanje i pristup planiranju obitelji već prisutni na gotovo globalnoj razini.

Senator Booker također je postavio pitanje Haley o njezinoj potpori lezbijskim, homoseksualnim, biseksualnim i transrodnim (LGBT) pravima, podsjećajući da su se Obamina administracija i Samantha Power, aktualna veleposlanica pri UN-u, posebno zalagali za ta pitanja.

Haley je odgovorila da se protivi „diskriminaciji bilo koje vrste”, i kod kuće i u inozemstvu, ali se nije posebno dotakla LGBT osoba ili LGBT identiteta kao kategorije ljudskih prava.

Mnogi zakonodavci govorili su o potrebi reforme UNa da se organizacija vrati izvornim namjerama utvrđenima u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata.

Haley je navela svoje reforme iz razdoblja upravljanja Južnom Karolinom i obećala da će se suočiti s korupcijom i rasipništvom, istovremeno napominjući da ona nije sklona pristupu „presjeci i odbaci” nasumičnim rezovima.

Kao najveća država-donator UN-a, SAD ima veliki utjecaj na njegovo poslovanje, no u saslušanju je postavljeno i pitanje utjecaja UN-a kod kuće. Nekoliko zakonodavaca nagovaralo je Haley da se obveže da će osigurati da sve odluke UN-a budu odobrene od strane Kongresa, točnije, Senata, prije nego što se ugrade u američko zakonodavstvo.

I dok će nova politika novoizabranog predsjednika Trumpa tek biti objavljena, mnogi u pro-life zajednici kandidaturu ove guvernerke smatraju Haley dobrim znakom.

Susan Yoshihara, viša potpredsjednica za istraživanje u C-Fam-u (Centar for Family and Human Rughts), rekla je za McClatchy news: „Nikki Haley ima čvrstu pro-life poziciju i puni smo nade.”