Obiteljima je namijenjeno da rastu zajedno, ali ponekad to ne ide tako. Nakon što je njegov sin rođen s Downovim sindromom, Samuel Forrest stavljen je pred izbor koji slama srce: birao je između toga da ostavi svojega sina na posvajanje ili da gleda suprugin odlazak iz njegova života.

Forrest, inače iz Aucklanda na Novom Zelandu, bio je presretan kada mu je supruga rodila sina u armenskoj bolnici 21.  siječnja. No, nakon toga je saznao da nisu svi oduševljeni Leovim rođenjem.

„Kada je doktor izašao, izjavio je da postoji ozbiljan problem s mojim djetetom“, rekao je Forrest za ABC News. „Kada sam ušao u sobu svi su se okrenuli prema meni i rekli mi, ‘Leo ima Downov sindrom.’”

U armenskim bolnicama, izjavio je Forrest, bolnice dozvoljavaju roditeljima djece s Downovim sindromom da ostave djecu u bolnici za posvajanje bez odvođenja kući.

„Moja je supruga odlučila, sve je već bilo riješeno iza mojih leđa”, rekao je.

Prema njegovu iskazu, njegovaje  supruga, Ruzan Badalyan, zahtijevala od njega da ostavi njihovo dijete na posvajanju ili će se rastati od njega.

„Uveli su me da ga vidi, pogledao sam tog dječaka i rekao: ‘Prekrasan je. Savršen je i ja ću ga apsolutno zadržati”.

Badalyan je potvrdila za ABC News da je zaista podnijela zahtjev za razvod od svojega supruga.

Kako bi se nosio s novim izdatcima kao samohrani otac, Forrest je otvorio stranicu GoFundMe. „Cilj je bio skupiti dovoljno za godinu dana, tako da mogu raditi na pola radnog vremena da Leo ne bi morao biti u jaslicama i da bih se ja mogao za njega brinuti.”

Dok je ovo pisano, Samuel je prikupio 340 194 dolara – daleko iznad njegova cilja od 60 000 dolara.

„Rano ujutro, devetog dana nakon što smo započeli našu kampanju, saznao sam da smo prešli naš cilj! Leo je sretnik koji ima podršku tisuća prijatelja kao što ste vi u cijelom svijetu,“ napisao je ponosni otac.

Rekao je da će višak novca iskoristiti da bi Leu omogućio „dobar dom i školu.“

No, neće sve iskoristi samo za potrebe svoje obitelji. „Nakon svega što sam prošao sa Leom, neću sjediti po strani i gledati bebe koje šalju u sirotišta,“ izjavio je.

„Iskoristit ćemo dio novca koji ste nam poklonili da bismo ovdje u Armeniji osnovali ustanove i programe koji će pomagati budućim roditeljima da zadrže svoje dijete usprkos svim nedostatcima te da bi omogućili bolju brigu za one posebne, koji završe daleko od svojih majki i očeva,” napisao je na svojoj GoFundMe stranici.

„Također želimo podijeliti višak sredstava s jedinim sirotištem u Armeniji koje redovito uzima napuštene bebe s Downovim sindrom, kao i druge organizacije koje mogu pomoći toj djeci – zahvaljujući vašoj podršci već sada možemo početi stvarati promjene”.

Davanje djeteta na usvajanje samo je jedan oblik diskriminacije s kojom se suočavaju djeca s teškoćama u razvoju. Roditelji nerođene djece s teškoćama u razvoju često doživljavaju veliki pritisak da pobace svoje dijete. Istraživanja pokazuju da se 90% sve djece kojima je prije rođenja dijagnosticiran Downov sindrom abortiraju što de facto predstavlja oblik eugenike. Ipak, samo četiri posto roditelja koji imaju djecu s Downovim sindromom žale što su ih zadržali, navodi se u studiji izdanoj 2011. godine u časopisu American Journal of Medical Genetics. Najmanje 99% osoba s Downovim sindromom kaže za sebe da je sretno sa svojim životom.

„Ja sam jedan od 10% koji nisu abortirani. Preživio sam,“ kaže David DeSanctis, 23-godišnji glumac s Downovim sindromom koji je glumio u filmu Where Hope Grows.

Forrest se nada da drugi roditelji vole i cijene takvu djecu te da će ih jednog dana i cijelo društvo također voljeti i cijeniti.

„Dijete sa Downovim sindromom – to je postalo nešto kao etiketa. Ako pogledamo iza te etikete, vidimo da su oni normalni”, rekao je za  ABC.

„Želim puno raditi da bih otkrio gdje je Leo poseban”, rekao je. „Ovaj mali dječak je predivan.“