Nakon uspješne intervencije pravnika Instituta za pravnu kulturu „Ordo Iuris“, Općinski sud u Krakovu-Podgórzu proglasio je nevinim pro-life aktivista kojemu se stavljalo na teret da je na nekoliko mjesta u Krakovu postavljao plakate koji prikazuju djecu ubijenu abortusom. Sud je ustvrdio da se takva vrsta izražavanja u stvarima od posebnog značaja za društvo, kao što je abortus, smije koristiti snažnijim sredstvima izražavanja.

Općinski sud u Krakovu-Podgórzu 6. travnja 2017. donio je presudu u predmetu protiv krakovskog suradnika Zaklade „PRO-Pravo na život“. Najprije je protiv njega prijavu podnijela jedna feministička aktivistica, a zatim je optužen za postavljanje plakata na kojima su bila prikazana djeca ubijena abortusom. Uz slike djece stajala je i Isusova slika s citatom iz Evanđelja.

Pravni zastupnik tuženika, odvjetnik Kacper Chołody iz „Ordo Iuris“, obranu klijenta obrazložio je argumentima da je postupanje njegova klijenta, branitelja života, bilo je u granicama slobode izražavanja koja je zajamčena kako Ustavom Republike Poljske, tako i Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Objava slika nije predstavljala nikakav izgred po tumačenju Prekršajnog zakona, a njome također nije prouzročena sablazan, tako da nema govora o tome da su ispunjeni uvjeti za klasifikaciju toga čina kao protuzakonitoga.

Sud se priklonio takvom obrazloženju priznavši da se takva vrsta izražavanja u stvarima od posebnog značaja za društvo, kao što je abortus, smije koristiti snažnijim sredstvima izražavanja.

Takva je praksa vidljiva i na primjeru reklama koje upozoravaju društvo na štetnost i ovisnost od pušenja ili pak ukazuju na nedostatak pažnje vozača na cestama. Iako bi kažnjavanje pro-life aktivista Zaklade „PRO-Pravo na život“ zadovoljilo pobornike abortusa, ono bi ipak predstavljalo neproporcionalno uplitanje u njegovu slobodu izražavanja. U obrazloženju presude sud se osvrnuo i na prethodne sudske odluke koje su se odnosile na objavljivanje slika umrle, abortirane djece, naglašavajući preporuku da se održi postojanost jedinstvene sudske prakse.

Branitelji optuženoga bili su pravnici Jerzy Kwaśniewski te Kacper Chołody.